Top menu

Breien met Jil Sander: insteken draad omslaan

Haal de breinaalden maar weer uit het vet. In steken draad omslaan. Een designertrui is nog nooit zo bereikbaar geweest. Want zeg nou zelf, die simpele truien die Raf Simons toonde voor Jil Sander noden uit tot nabreien. Maar ook Givenchy, Ralph Lauren en Benetton showden truien die je zonder patroon zo namaakt (ahum).

De nieuwe trui is met de hand gebreid. Geen fijn gebreid glad fabrieksproduct, maar zelfgebreid op naalddikte nummer zes tot tien. Zo nu en dan een steekje laten vallen mag voor de punky insteek.

Breien is al erg lang een populaire bezigheid. Tot de jaren zestig breidde moeder de vrouw van alles voor het hele gezin: van babykleertjes, mutsen, sjaals, sokken tot mannenspencers.

Breiontwerp Beatrijs, 1950

Patronen werden gehaald uit damesbladen als de Beatrijs en later het hippere Ariadne. Eind jaren zestig, begin jaren zeventig kregen mensen steeds meer vrije tijd en nam het doe-het-zelven een hoge vlucht. (Het zelf maken van kleding, of maatwerk op bestelling, was tot die tijd al eeuwen de normaalste zaak van de wereld.) Onder doe-het-zelven viel het customizen, bijvoorbeeld het borduren van een jeans, het haken van een hesje, het verven van een T-shirt.

Begin jaren tachtig sloeg het breivirus opnieuw keihard toe. Dit keer waren het twintigers die ermee begonnen. Waarom? Ik kan het niet navertellen. Ik verdenk slimme breigarenfabrikanten die stimulerende breiboeken uitgaven met aantrekkelijke patronen die geshowd werden door bekendheden zoals Patty B. – ja toen al.

Nu tegenwoordig breinaalden al duurder zijn dan een hippe trui van Primark, kan breien eigenlijk niet eens meer uit. Toch schieten breiclubs als paddestoelen uit de grond.

Onlangs kocht ik in de geweldige Parijse brei-het-zelf winkel La drogerie  (rue du Jour) een breipatroon van een gestreepte kat – ‘Le dou-dou Chat’ – inclusief snorharen, ogen en vulling voor het kattenlijfje, helaas zonder aiguilles no 7. Die naalden zijn nog steeds niet in huis. Tsja, insteken draad omslaan, het klinkt zo gezellig en leuk.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.