Top menu

Christie’s veilt Billy Boy’s couture

Christie’s South Kensington veilt donderdag 1 december topstukken uit de befaamde couture-collectie van BillyBoy*. De Amerikaan was van jongs af aan al gefascineerd door zijn couture-dragende oudtantes en maakte van zijn passie voor couture zijn leven. Billy was goed bevriend met Yves Saint Laurent, en droeg zijn creaties dagelijks.

Ook ik kende Billy een beetje. Begin jaren negentig werkten we beide voor Thierry Mugler. Voor de Muglershows ontwierp Billy unieke sieraden en ik vooral tassen.

Ik was bij Mugler terecht gekomen dankzij Billy’s toenmalige vriend Lala (wat een heerlijke naam is dat toch). Het zat namelijk zo; Billy had niet alleen passie voor mode maar ook voor barbiepoppen. Op een dag kwam ik terecht in zijn barbiepoppenwinkel (in Parijs is alles mogelijk). In het kleine winkeltje raakte ik aan de praat met Lala, en vertelde hem dat ik een ontwerpbaantje zocht. Na één blik op een foto (tip voor ontwerpers: heb overal altijd je werk paraat) met daarop een transparante perspextas met vervaarlijk uitstekende punten pakte Lala de telefoon en maakte meteen maar even een afspraak met Dauphine de Jerphanion, Muglers muze en chef atelier accessoires.

Een maand later zat ik in een Muglers stadspaleis samen met Billy accessoires te ontwerpen voor de show.

Van Billy heb ik ergens nog een barok sieraad liggen, het heeft een ondefinieerbare grillige vorm, is van epoxy, goud gespoten en er hangt een strengetje nepparels aan. Ik heb geen zin om het op te zoeken.

Later zou Billy een Barbie ontwerpen en het ultieme barbieboek schrijven Barbie, Her Life and Times. Verder heb ik nooit meer iets van hem gehoord.

Donderdag worden door Christie’s onder andere geveild: de couturestukken ‘Lahore’ en ‘Martinique’ (beide €17,000-21,000) uit  de eerste collectie na Dior’s New Look. Van Yves Saint Laurent’s vroege werk veilt Christie’s onder andere een goudbrokaten tuniek uit YSL’s eerste solocollectie in 1962 (€2,900-4,000) en een ‘smoking suit’ (€5,800-9,200), in 1968 direct van de catwalk gekocht door Bettina Graziani, supermodel en hartsvriendin van BillyBoy*. In totaal zal de Billyboy* collectie naar verwachting ruim €150,000 opbrengen.

Ysl smoking

Naast de BillyBoy* collectie veilt Christie’s nog een hoogtepunt uit de couturegeschiedenis. De ‘Mondriaan’ jurk uit 1966.

Gerelateerde Artikelen:


, , , , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.