Top menu

#32 Foulards & Fel Fuchsia

Jurken, blouses en leggings zijn de komende zomer bezaaid met de foulard print. Foulard betekent zijden halsdoek in het Frans.

In de jaren veertig waren de vierkante foulards een modehit, vaak bedrukt met abstracte jaren-dertig-motieven. Voor vrouwen was de sjaal een eenvoudige manier om hun droevige oorlogse- en naoorlogse outfit op te leuken.

Wat nu de logo-riem of tas is als statussymbool, was toen de sjaal: een luxeproduct van zijde. Voor een couturier als Christian Dior was de sjaal bovendien een ideaal visitekaartje omdat ook de merknaam tussen de blommetjes werd gedrukt.

De uitstraling van de foulard veranderde met de komst van de Italiaanse Emilio Pucci die in 1947 debuteerde met peperdure ski-pakken voor de opkomende jetset in de jaren vijftig. Nadat Pucci in contact kwam met een Italiaanse textieldrukker van stropdassen en sjaals ging hij dessins ontwerpen die overal ter wereld aansloegen. Waren Pucci’s sjaalontwerpen aanvankelijk traditioneel, zijn onderzoek naar kleur leverde psychedelische ontwerpen op, alsof de graaf (want dat was hij) een pilletje te veel had gesnoept uit het droompillenpotje. Later onthulde hij zijn onschuldige inspiraties: de kleurrijke onderwaterwereld met grillige vormen, en ook het felle fuchsia van de Bougainville-bloem. Hoewel Pucci’s dessins waren ontworpen voor foulards, belandden ze ook op andere Pucci-kledingstukken, zelfs op ski-pakken.

Schatplichtig aan de Pucci-traditie is Versace, maar ook het Franse Hèrmes verkoopt al jaren kleding met foulardprints. Deze winter doen Dries Van Noten, Alexander McQueen, Gucci, Céline, Versus, en Etro volop mee.

 

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.