Top menu

Jan Taminiau

Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade 2012,  die sinds 1960 één keer in de tien jaar plaatst vind – gaat volgend jaar verder dan tuinbouw. Voor het eerst is er – naast Bourgondische thema’s zoals ‘de week van de asperge’, en ‘de week van de wijn’ – ook een heuse modeweek aan het evenement gekoppel.Centraal tijdens die week in mei staat de couture van Jan Taminiau die een show en masterclass gaat geven over duurzaamheid, één van de Floriade thema’s. Speciaal voor de Floriade  – kosten 90 miljoen euro – ontwerpen  zo’n veertig landen van Japan, China, Bangladesh tot België – paviljoens met bijzondere planten, groentes en fruitsoorten.

Wat laat je zien Jan?

“Ik toon vijf jurken, ze zijn afkomstig uit mijn laatste couturecollectie Nature extends. Ja, modemensen kennen die ontwerpen al, maar ik zit in zo’n niche, de mensen die de Floriade bezoeken hebben nog nooit van mij gehoord. En trouwens, in musea zie je vrijwel nooit de recentste ontwerpen van een ontwerper. Daar is de catwalk voor. Bovendien, bijzonder is dat Lady Gaga en Beyoncé ontwerpen uit deze collectie hebben besteld, op de Floriade worden de originelen getoond en vervolgens gedoneerd aan het Limburgs museum, leuk als publiekstrekker toch. ”

Ik heb ook bedrijfskleding ontworpen.”

Oh vertel?

“Voor mannen en vrouwen, ruim 500 mensen, die er best stoer gaan bijlopen. Dat moet ook wel, want de meesten werken in al de paviljoentuinen, ik heb de kleding daarom geïnspireerd op tuinderskleding.”

Er worden miljoenen bezoekers verwacht, fijn voor je naamsbekendheid.

“Ja ik dat hoop ik wel natuurlijk. Maar het leukst vind ik nu al dat ik veel inspiratie haal uit de samenwerking met de tuinders. Zo heb ik bijvoorbeeld een appelboomkweker bezocht. Ik zag overeenkomsten, hun ‘atelier’ is ook als een laboratorium, ze experimenteren, dat doe ik ook. De artisanale manier van werken spreekt mij aan, ja ik werd er erg blij van. Ik maak een jurk, zij een bloem, of appel.”

Zien we hier in januari iets van terug in je couturecollectie?

“…. Ja, ik denk te wel.”

Na Prada met bananenjurken en Dolce & Gabbana met de paprika en courgettejurken put jij inspiratie uit de land- en tuinbouw?

“Ha… neee,  niet letterlijk natuurlijk”

Is er ook een Floriade souvenir?

“Ja, maar dat is nog niet helemaal rond, maar het worden accessoires die aansluiten bij mijn stijl. Gewoon bloembollen zijn er ook hoor.”

Floriade 2012, Venlo Noord-Limburg. Vanaf 5 april tot 7 oktober. Kaarten zijn al te koop.

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.