Top menu

Puck & Hans feest in Amsterdam Museum

Iedere modeliefhebber boven de vijfenveertig kent Puck & Hans. In het Amsterdam Museum opende afgelopen donderdag Puck & Hans – Couture Locale. De opkomst was massaal, alsof al die modeliefhebber boven de vijfenveertig ook werkelijk waren gekomen.

Al maanden eerder hadden heel veel aardige fans aan deze overzichtstentoonstelling hun Puck & Hansjes uitgeleend. Zonder al die stukken was er geen expositie geweest. Zelf bezit het Amsterdam Museum bij lange na niet genoeg stukken, en Puck & Hans hadden, zoals het winkeliers betaamt, lang geleden al flinke opruiming gehouden. Het duo sloot hun winkel aan het Rokin, die nu wordt verhuurd aan een uitstekende kaasjuwelier, in 1998. Het Puck & Hans logo staat nog met gouden letters gebeiteld in de gevel.

Vijftig jaar na de opening van hun eerste winkel in Den Haag leverde een Faceboek-oproep ruim 1500 stukken op. Meer dan genoeg om te exposeren. Gast-curator Maarten Spruyt selecteerde enkele honderden kledingstukken samen met Puck & Hans die volgens Spruyt “emotioneel erg betrokken waren bij elk stuk dat voorbij kwam” . Samen met adviseur Frans Ankoné bedacht Spruyt de expositiethema’s en bracht een stramien aan. Een lastige klus was? “Het ging vanzelf, en we konden logische combinaties maken.” De stylingachtergrond van beide heren kwam natuurlijk goed van pas.

Opvallend, vertelt Spruyt, was dat er vooral zwarte kleding werd ingebracht. “Er zijn heel wat rekken zwart die de expo niet haalden, want ik wilde niet te veel zwart laten zien, maar wel verschillende zwarten en bijvoorbeeld transparante zwarten.”

Puck & Hans – Couture Locale is een moderne, frisse expositie, niet té nostalgisch, en een feest om door heen te wandelen.

Bijzonder is de historische Regentenkamer van het Museum met het Laatste Avondmaal, ingericht door het modeduo zelf. Hans is helemaal los gegaan met zijn etaleerkunsten – vroeger waren Puck & Hans etalages een maandelijkse bezienswaardigheid. Puck ontfermde zich over een gepersonaliseerd tafelkleed met talloze borduursels dat prominent aanwezig is. “Het was een flinke klus. “Ik ben blij dat ik nu weer tijd heb voor mijn schilderklasje”, zegt Puck tijdens de rondleiding.

De tentoonstelling duurt t/m 3 september. Amsterdam Museum. Te koop zijn een exclusieve Puck& Hans sjaal en T-shirt en een fijne catalogus met vermakelijke anekdotes van Frans Ankoné en eigentijdse modefoto’s van dochter Carmen Kemmink.

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.