Top menu

Boezelbreien met Natalie de Koning

Sinds haar afstuderen in 2011 is Natalie de Koning bezig met duurzaamheid. Natalie omschrijft haar ontwerpstijl als kleurrijk, minimalistisch en futuristisch, met een vleugje klassiek. Volgende week toont ze haar nieuwe collectie PULP.

De ontwerpster combineert graag oude ambachten en nieuwe technologieën. Vanaf maandag tot 22 januari kunnen modeliefhebbers in het Amsterdamse Westerlab onder andere haar collectie bekijken en workshops volgen.

Wat leerde je over duurzaamheid sinds je af studeren?
“Sinds mijn afstuderen heb ik veel verschillende duurzame invalshoeken uitgewerkt. Ik merkte dat recycling en hergebruik een terugkerend thema is. Zelf werkte ik in het begin vrij simpel – door kleding aan te passen. Uiteindelijk ging ik richting textielontwikkeling.”

“Tijdens ArtEZ Fashion Masters in 2015 heb ik PULP opgericht, en ben ik me echt gaan richten op het zelf ontwikkelen van textiel. Vanaf de vezel tot het ontwerp van het eindstuk, door te breien, weven en het ontwikkelen van nieuwe technieken om kleding van vezels te maken. Tijdens dit proces merkte ik dat er veel potentie zat in textielafval. Die ontdekking is de volgende stap geweest om PULP door te laten groeien als bedrijf. Samen met zakenpartner Holly Syrett van GW Agency ben ik het stoffenplatform PULP fabrics gestart. Doel de textielafvalberg in Nederland te verkleinen. Vanaf 12 t/m 22 januari organiseren we in Westerlab SLOW // PULP by Natalie de Koning.

Duurzaamheid is een breed begrip welk aspect vinden mensen het belangrijkst?
“Dit is een lastige vraag, want vinden mensen dit eigenlijk belangrijk? Als iets goedkoper en mooier kan, zullen veel mensen daar eerder voor kiezen. Gelukkig is er sprake van een shift naar meer bewustzijn en duurzaam design. Maar ik denk dat er nog een lange weg te gaan is voordat duurzame mode echt in ieders kast hangt. Maar om deze reden vind ik het des te meer belangrijk dat de stoffen en kleding die ik maak niet onder doen qua design aan niet-duurzame kleding. Dit is wat ik miste, en probeer te promoten met het PULP platform voor hoogwaardige rest- en gerecyclede modematerialen. Dus meer bieden dan het nu al aanwezige ‘stoffige’ aanbod.”

Wat kunnen Westerlab bezoekers vanaf maandag verwachten?
“Ik zie deze week als een teaser van het PULP-platform. We verkopen prachtige kwaliteit restgarens en stoffen. Met deze materialen heb ik de nieuwe PULP collectie gemaakt om te laten zien wat de mogelijkheden zijn. Een deel van Westerlab is ingericht als atelier. Tijdens workshops kun je stuks uit de collectie zelf maken. Meer ervaren mensen kunnen ook een patroon kopen en zelf een materiaal kopen en aan de slag gaan.”

“Op donderdag 14 januari is er een workshop die heel interessant is voor modestudenten. Centraal tijdens deze workshop staan oude ambachten die ik ook in de collectie heb toegepast. Bijvoorbeeld ‘boezelbreien’ het borduren van naadverbindingen, een oud ambacht uit Marken.”

SLOW // PULP by Natalie de Koning. Gratis toegang. Westerlab. Westerstraat 70. Amsterdam. Dagelijks geopend van 10.00-18.00u.
Meer informatie en inschrijven kan via www.pulpfabrics.org.

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.