Top menu

Liu Jo’s eerste parfum: sleutel naar nog meer klanten

Het Italiaanse modelabel Liu Jo is in Italië mega met tweehonderd winkels waar Liu Jo’s vrouwelijk mode hangt.

Ook in Nederland wint het merk, met als campagne-model Kate Moss, aan bekendheid. En nu is er een eau de parfum, een Oosterse bloemen/vanille geur, waarvan Nederland de primeur heeft dankzij een deal met Ici Paris XL als exclusief verkooppunt.

IFD sprak Brigitte Wormser, een Française opgeleid als ‘neus’. Ze maakte haar eerste geuren voor Yves Rocher en werkte vervolgens jaren voor Dior, en ontwikkelde daar onder andere het wereldberoemde Poison. Alhoewel Brigitte Wormser niet de neus is van de eerste Liu Jo geur, dat is Véronique Nyberg, nodigde het Italiaanse merk de vakvrouw uit het een en ander te vertellen over het nieuwe parfum. Waarom bloemen? “Bloemen zijn eternel!” Maar natuurlijk.

Een bloemige geur met fruit, met een Oosters tintje, vertel.

“Dankzij een specifieke distillatie bevat de geur het beste deel van de bloem. Van de jasmijn uit Egypte ruikt je dus echt de bloem, niet ook het zware, en wat ‘viezere’ deel. Dat geldt ook voor de patchoeli, je ruikt niet het heftige dierlijke deel maar het rijke hart.

Wist je trouwens dat in de Victoriaanse tijd patchoeli erg populair was? Vrouwen dompelden hun zijden jurken er in tegen insecten. Omdat rijke vrouwen roken naar patchoeli stond de geur voor luxe.

Goed, terug naar de geur. In het hart ruik je het vrouwelijke ylang ylang. Een ander ingrediënt is lelietje van dalen. Dat is een plant waarvan je geen extract kunt maken, dus is de emotie gevangen.

Deze traditionele ingrediënten zijn voor het moderne effect gemixt met een fruity deel, maar niet te zoet, maar met het fris van mandarijn en bergamot. Vanille geeft de geur lichtheid en is ‘ingepakt’ in witte, fluwelige musk, en zorgt voor een langdurig effect. De kleur van de geur is paars omdat paars een typische Liu Jo kleur is die in bijna alle collecties zit.”

Kunt u, als ervaren neus, iets vertellen over het tot stand komen van een geur?

“Ik zeg altijd dat het lijkt op het componeren van muziek. Het is een proces met noten en akkoorden, en dan een zoektocht naar balans. Ik ben opgeleid aan een parfumschool in Versailles, studeerde drie jaar onder Jean-Jacques Guerlain, ja de zoon van de oprichter van het beroemde Guerlain. ‘Neuzen’ zijn vaak familie van elkaar en ook vaak afkomstig uit het Zuid-Franse Grasse.”

Het duurt zo’n tien jaar om een goede neus te worden, tenzij iemand beschikt over een geniaal talent. Je moet veel trainen en een goed geheugen hebben en bijvoorbeeld jasmijn uit Egypte en Marokko van elkaar kunnen onderscheiden. En rozen, er zijn zoveel rozen! Ik schat dat ik zo’n 2000 geuren ken.”

Hoe onthoudt u die 2000 geuren?

“Door elke geur te koppelen aan een emotie, anders lukt het niet. Het is altijd een uitdaging. Weet je dat de laatste tijd in de geurenwereld veel wordt gewerkt met aromaticiëns? Omdat ze ook met de voedselindustrie werken hebben ze een andere benadering, ze letten onder andere op het natuurlijke, frisse aspect.”

U werkt voor zowel bedrijven en luxelabels. Destijds bij Dior bijvoorbeeld met John Galliano, wat is het verschil tussen een geur maken voor een designer en een label als Liu Jo?

“Werk je met ontwerpers dan willen ze vaak iets maken voor zich zelf. Ontwerpers zijn als kunstenaars.  Soms werkt dat, soms niet als het te avant-garde is.”

Bij een opdrachtgever als Liu Jo is het uitgangspunt commercieel. Marco, een van de twee broers en oprichters van Liu Jo, denkt bij het ontwerpen van mode altijd aan de consument, wat de vrouw doet, en wat ze wil. Zo is deze geur ook tot stand gekomen. Deze geur is de sleutel naar nog meer klanten.”

Eau de Parfum Liu Jo: Drie formaten: 30-ml € 37,46. Deo € 16,46. Shower Gel € 26,10. Body Lotion € 35,10. Ici Paris XL.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.