Top menu

Chanel: uit de kunst

Mode en kunst, het past bij elkaar, zeker als het mode van Chanel is. Het Grand Palais was daarom even een kunstgalerie met zo’n zeventig Chanelkunstwerken. Voordat de show begon, was er een cocktailparty, want dat hoort bij een galerie-opening. Met een hapje en een drankje maakte het publiek een ronde langs schilderijen, sculpturen en installaties geïnspireerd op de bekende Chanelcodes. Succesnummer was een levensgrote robot met als ‘lijf’ een enorme Chanel N5 flacon. Textiele kunst was er in de vorm van een reusachtige camelia gevlochten van tweed, hilarisch een knalrood standbeeld van een sumoworstelaar: met doorgestikte wieberpatroon als een Chaneltasje. Kunst met een knipoog, allemaal bedacht door Karl Lagerfeld. De man blijft verbazen. Ondeugend is hij ook. “Golden shower”, heette een douchecabine-installatie gevuld met een regen van strak gespannen gouden Chaneltas-kettingen.

En toen moest de show nog beginnen. Op een felle Jay-Z rapmix opende het défilé met roze geruite tweedpakjes. Silhouetten varieerden van een heuplang ingesnoerd jasje boven een knielange gerafelde rok, tot rechtvallend met het nieuwe Chanelrokje voorzien van zijsplitten. Knotsen van nepparels sierden halzen, polsen en vingers.

Overheersend in de collectie was een print als een schildersdoek met ontelbare streepjes kleurstalen. Deze meest vrolijkmakende stof van de Parijse modeweek was verwerkt in talloze kledingstukken, van wervelende rokken tot een badpak met asymmetrische schouders. Soms waren de kleurstalen één voor één uitgeknipt en dakpansgewijs verwerkt tot een 3D-stof: textiele werkvormen op zijn meest modieus.

Allergisch voor kleur? Als eeuwig fan van de combinatie zwart-wit toonde Lagerfeld het Kleine Zwarte Jurkje met witte grafische belijning. Lichaamsvolgende lange jurken met blote schouders waren van gestippeld zwart-wit tweed. Experimenteel waren poncho-achtige tops met lange voorkant en korte achterkant waarvan de stof net zo dynamische fladderde als de tegen-de-wind-in-pruikjes van alle modellen.

Heikel punt was er ook: grof geribbelde sokken IN de klassieke ivoorkleurige two-tone Chanelpumps. Kittig op de catwalk, maar don’t try this at home. Alle fototoestellen klikten bij vlekkerige rugzakken en tassen beklad met het CC-logo en gecustomized met kettingen. Vanmorgen showde Lagerfeld wat hij als geen ander kan, het mixen met streetwear met Parijse chic.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.