Top menu

Oxiderende mode van Dorhout Mees

In de nieuwste collectie van Esther Dorhout Mees – van het label Dorhout Mees –  is koper nadrukkelijk aanwezig.  Toch diende niet het materiaal, maar vergankelijkheid ter inspiratie. Vervolgens ging Esther op zoek naar materiaal waarmee ze haar uitgangspunt zichtbaar kon maken: koper. “Door oxidatie transformeert het materiaal, zonder dat er iets extra’s wordt toegevoegd.”

Hoe is dat werken met koper, heb je veel geëxperimenteerd?

Fantastisch! Ik vind het altijd spannend om met een nieuw materiaal te werken en dingen te ontdekken.Ik heb gewerkt met dikke platen koper en fijn koperdraad. Mijn atelier lag op een gegeven moment vol met verschillende koperplaten die met allerlei chemicaliën bewerkt waren, en vervolgens lag daar dan de helft nachten buiten, variërend van 1 tot 10 nachten. Al deze verschillen gaven dan weer andere effecten.

Het koperdraad heb ik gebreid en dat vergt heel veel precisie en oefening.

Lukte er ook iets niet?

Tuurlijk! Vooral het breien met koper kan makkelijk mis gaan, dan had ik net een heel pand gebreid en dan braken de draden en kon ik weer opnieuw beginnen. Dat is na een aantal keren best frustrerend. Het voordeel is dat ik het materiaal goed leerde kennen en zo nieuwe vormen en ideeën ontdekte.

Oxideren die prints op stoffen dan ook?

De koperen stoffen zijn bewerkt met echt koperslijpsel, dat kan zeker gaan oxideren na verloop van tijd. Voor de prints in de collectie heb ik me vooral laten inspireren door oxidatie, zowel wat je met het blote oog ziet – organisch, fel gekleurd –  als andere printen in de collectie die gebaseerd waren op wat je ziet als je met een microscoop kijkt naar oxidatie: dat is namelijk grijzig/wit en qua vorm heel geometrisch. Dat is geprint op zijde.

Vergt het nog speciale onderhoud?

Ik heb alles zo bewerkt zodat het blijft zoals het nu is. De schoenen en ceintuur van koper kunnen gepoetst worden zodat ze nog meer glanzen!

Voor inlichtingen en verkooppunten:  www.dorhout-mees.com

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.