Top menu

Liever anoniem

Een luxelabel zonder logo of icoon klinkt als een tegenstrijdigheid. Het logo is voor de meeste luxelabels hun meest waardevolle bezit. Dat is het wonderstempel dat van een schijnbaar doorsnee tas, schoen of jas een premiumartikel maakt met een premiumprijs. Luxelabels staan voor kwaliteit, en hoe zouden we die kwaliteit op straat moeten herkennen als een logo ons niet toeroept: “Hier komt iemand aan met smaak en geld.”

Toch kiezen niet alle luxemerken voor deze duidelijke en soms zelfs wat schreeuwerige aanpak. “Als je eigen initialen voldoende zijn”, is de slogan van het logoloze Bottega Veneta, dat zo de persoonlijkheid van de drager boven het merk stelt. De ‘stille’ luxe van Bottega Veneta floreert. Het Italiaanse merk, bekend om prachtige handgevlochten lederwaren, zag vorig jaar zijn winst met 46,7 %, stijgen tot € 300 miljoen. De man achter deze jubelende cijfers is Tomas Maier, die in 2001 na de overname door de Gucci Group (een onderdeel van het Franse luxe-imperium PPR) werd aangesteld tot artistiek directeur van Bottega Veneta (wat Venetiaanse atelier betekent). Het eerste wat de Duitser deed was de logo’s verwijderen van de producten en de in 1989 opgerichte modelijn begeerlijk maken.

Maiers vrouwelijke modecollecties behoren tegenwoordig tot de top onder de luxelabels, net als de peperdure accessoires met prijzen van 370 euro voor een ceintuur, 800 euro voor een zonnebril tot tegen de drieduizend euro voor een ruime tas. De discrete lederwaren van gevlochten leer zijn verantwoordelijk voor 85 % van de omzet, de verkoop van de ready-to-wear zit de lift. Volgend jaar opent Bottega Veneta, opgericht in 1966, een enorme tweede winkel van bijna achtduizend vierkante meter in Milaan. En er is een nieuwe geur, het bloemrijke Eau Légère.  “Ik wilde iets compleet nieuws, een creatie die de sensualiteit van de originele Bottega Veneta-geur combineert met de helderheid en frisheid van water”, zegt Tomas Maier over de inspiratie achter dit nieuwe elixer.

Bottega Veneta Eau Légère.  Eau de toilette 30 ml € 50, eau de toilette 50 ml € 70, eau de toilette 75 ml € 90. Verkoopadres: warenhuizen en parfumerieën en www.bottegaveneta.com.

Eerder gepubliceerd in de lifestylebijlage van Het Financieele Dagblad.

Gerelateerde Artikelen:


, ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.