Top menu

Natacha Ramsay-Levi

Op 6 september 2017 showt Natacha Ramsay-Levi haar eerste collectie voor Chloé. Wat voorbij komt op de catwalk kun je het best typeren als Franse cool. Een begeerlijke mix van meisjesachtige jurkjes gecombineerd met stoere leren jasjes, maar ook de perfecte jeans en veel romantische ruches en bloemenprints. Alles nonchalant afgestyled met begeerlijke accessoires, zoals slangenleren laarsjes en een tas om een moord voor te plegen.

Heb je nog nooit gehoord van de 39-jarige Natacha Ramsay-Levi? Schaam je dan beslist niet. Tot voor kort wist alleen de Parijse mode-incrowd dat Natacha Ramsay-Levi in ruim vijftien jaar tijd was opgeklommen van ambitieuze stagiaire tot rechterhand van topdesigner Nicolas Ghesquière, toen artistiek directeur van Balenciaga. Ghesquière maakte het legendarische Franse label na jaren van radiostilte weer groot en gewild. Als de Fransman in 2012 het succesvolle modehuis verlaat, en een jaar later aan de slag gaat voor Louis Vuitton, neemt hij Ramsay-Levi mee als eerste assistent.

Op Parijse modefeestjes is, en was, Natacha Ramsay-Levi een graag geziene gast als Ghesquière’s assistent en als muze van fotograaf Olivier Zahm, oprichter en uitgever van underground magazine Purple. Sinds 2010 zou het paar gescheiden zijn en voedt de drukke Ramsay-Levi – ze tekent ook de See by Chloé-lijn – Balthus Billy op, haar zesjarige zoontje dat voortkwam uit de tumultueuze knipperlichtrelatie met Zahm. Wat we verder nog weten? Instagram verraadt dat brunette een kettingroker is, liefhebber van keramiek, een schoenenobsessie heeft en graag optrekt met vriendin Chiara Mastroianni – de dochter van de legendarische Franse actrice Catherine Deneuve en al even bekende Italiaanse acteur Marcello Mastroianni.

NIEUWE KOERS

Natacha Ramsay-Levi straalt zelf in de spotlights sinds ze in maart 2017 werd aangesteld als creatief directeur van Chloé. Er was een beetje haast bij die benoeming, vanwege het plotselinge opstappen twee maanden eerder van de Britse Clare Waight Keller (nu Givenchy).

Bij modekenners deed de aanstelling van Ramsay-Levi’s de wenkbrauwen fronsen. Goed, zo spraakmakend als de benoeming van Hedi Slimane bij Celine was het nieuws nou ook weer niet, maar verrassend was de zet zeker. Immers, het 66-jarig oude Chloé staat bekend als sophisticated dameslabel met een romantisch inslag en delicate designs. Als rechterhand van Nicolas Ghesquière lag de focus van Ramsay-Levi juist op futuristische, androgyne looks.

Conclusie? Met Natacha Ramsay-Levi aan het roer hoopt de eigenaar van Chloé (de Richemont Group, ook eigenaar van onder andere Azzedine Alaïa en Cartier) op een vernieuwende koers. Haar nieuwe baas Geoffroy de Bourdonnaye omschreef zijn nieuwe creatieve directeur in The New York Times als “Moedig, charismatisch, opgewekt, zelfverzekerd, en ze weet waar ze heen wil.”

Maar zoals vaker gebeurt bij designers die een beroemd merk weer op de kaart moeten zetten, was Natacha Ramsay-Levi als kersverse Chloé-designer, voor haar eerste show vooral behoedzaam met het neerzetten van haar visie. Zelf zei ze daarover na afloop van haar debuut: “Voor de eerste show streefde ik naar een mozaïek van wat ik vind dat relevant is voor Chloé, en ik toonde een aanzet met twee of drie looks van verschillende dingen waar ik voor de volgende shows aan wil gaan werken.”

GESCHIEDENIS

Natuurlijk had de ervaren ontwerper flink gegrasduind in de geschiedenis van Chloé, opgericht in 1952 door Gaby Aghion. Deze zakelijke Egyptische begreep de behoefte aan modieuze betaalbare mode in een tijd dat de mooiste maar ook peperdure vrouwenmode van luxe modehuizen zoals Dior, Givenchy, Balenciaga en Balmain vaak niet zo fraai werd gekopieerd.

Chloé vulde het gat met betaalbare mode die Aghion liet ontwerpen door talentvolle designers. Zo tekende vanaf 1964 de toen onbekende Karl Lagerfeld twintig jaar lang Chloé-collecties. Begin jaren zeventig waren Chloé-jurken met folkloristische prints niet aan te slepen. In Ramsay-Levi’s debuut doken dergelijke prints weer op.

Dat Lagerfeld en Chloé een uitstekende match waren, was vorig jaar te zien op een indrukwekkend Chloé-retrospectief, met ook voorbeelden van de fantastische Chloé-fotografie van Guy Bourdin en ontwerpen van Lagerfelds opvolgers, zoals onder anderen Stella McCartney over wie boze tongen fluisterden dat eigenlijk haar assistent Phoebe Philo het werk deed. Philo volgde McCartney ook op, zij werd op haar beurt in 2011 vervangen door Clare Waight Keller die in zes jaar Chloé winstgevend maakte. Succesnummers werden vooral de veel gekopieerde Chloé tassen (Dew, Faye) met een seventies vibe.

ARCHEOLOOG

Natacha Ramsay-Levi, geboren en getogen in Parijs, groeide als modebewuste Parisienne op met Chloé. Aanvankelijk ambieerde ze een carrière als archeoloog. Maar omdat ze tijdens haar studie geschiedenis het coole merk Balenciaga ontdekte, realiseerde ze zich op een dag dat ze creatief wilde zijn. Ze deed in 2002 toelating bij de Parijse modeschool Studio Berçot en werd aangenomen. Ramsay-Levi’s plan was om hoe dan ook een voet tussen de deur te krijgen bij haar favoriete Balenciaga. Dat lukte meteen in 2002 als stagiaire. Met de toenmalige ontwerper Ghesquière had ze meteen een geweldige klik, haar modeopleiding maakte ze niet af, al snel hielp ze achter de schermen met collecties. Terugblikkend prijst ze haar leermeester Ghesquière: “Hij hielp me in te zien dat je als modeontwerper niet alleen kleding moet ontwerpen, maar dat je een alomvattende visie op alles moet hebben.”

BEGEERLIJK

Of Ramsay-Levi’s overgang van anonieme designer voor toplabels tot creatief directeur voor het kleinere label Chloé financieel voor Richemont voldoende vruchten zal afwerpen, zal nog moeten nog blijken. Hopelijk slaagt ze erin om hypes te creëren rondom haar collecties en met de onlangs gelanceerde nieuwe ontwerpen voor accessoires, zoals de kloeke Tess bag met grote gouden ring en puntige boots van hagedissenleer. Voor de minder kapitaalkrachtige Chloé-fans zijn er Chloé-logosokken en natuurlijk de Chloé-parfums.

Aan Natacha Ramsay-Levi’s enthousiasme voor het modehuis zal het niet liggen. In een interview met Suzy Menkes zei ze: “Ik houd van Chloé. Ik heb het label altijd in mijn vizier gehad en ik vind het heel boeiend om vanuit een kader te werken. Ik gebruik het verleden niet als een geest, maar meer zoals in de sciencefiction: je neemt het verleden als uitgangspunt om de toekomst te maken.”

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.