Top menu

YSL Mondriaan jurk naar Den Haag

De Mondriaanjurk van Yves Saint Laurent uit 1965 is een collectors-item.

Na het Rijksmuseum heeft nu ook het Gemeentemuseum Den Haag er in een in haar bezit. Met een rood vlak, in plaats van geel. Modeconservator Madelief Hohé vertelt.

Hoe zijn jullie de jurk op het spoor gekomen?

“We zijn natuurlijk altijd op zoek geweest naar een échte Mondriaanjurk… maar vaak waren ze erg prijzig. Deze tip kwam uit Frankrijk. Voor ons erg leuk dat we 50 jaar ná het lanceren van de jurk (herfst/winter 1965/66) er een aan de collectie kunnen toevoegen.”

Waarom is de aankoop zo belangrijk is voor de collectie en het museum?

“Het Gemeentemuseum Den Haag heeft de grootste collectie werken van Piet Mondriaan ter wereld, én een grote mode- en kostuumcollectie. De Mondriaanjurk van Yves Saint Laurent is zo’n mode-icoon, dat we heel blij zijn deze jurk aan de collectie te kunnen toevoegen. We voegen hem binnenkort toe aan de Stijl-presentatie in het museum.”

Is de jurk gedragen?

Jazeker, door een dame met een huis in Zuid-Frankrijk; meer weten we niet. De jurk is van hetzelfde model als Grace Kelly destijds bestelde, met één rood vlak op de linkerschouder.

Jullie hebben toch ook een nepper in de collectie? Een commerciële versie uit de jaren zeventig?

“We hebben een Mondriaanjurk in een ‘commerciële’ versie uit circa 1966. Die is gemaakt door een Duits confectiebedrijf, direct ná de lancering van de Yves Saint Laurent ontwerpen. Het is een zomerjurk van een veel lichter materiaal dan de zware, bijna gebeeldhouwde wol die YSL gebruikte. En de kleuren van de confectieversie zijn ‘makkelijker’, in okergeel, wit en zwart.”

Wat hebben jullie er voor betaald?

“5.500 euro plus commissie.”

Zo dat is een mooi koopje! Het Rijks betaalde in 2011 voor een Mondriaanjurk met een geel vlak € 30.000.

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.