Top menu

Olivier Zahm doet ’t met Uniqlo

Met de slogan ‘quality for the people’ verkoopt de Japanse winkelketen Uniqlo kasjmier en jeans voor weggeefprijsjes. Eigenlijk is Uniqlo net zoiets als de Hema, maar dan moderner qua kleding en uiterlijk.

Bij Uniqlo shop je – in Parijs of Londen – met prijzen van € 9,99 voor een Japanse jeans en enkele euro’s voor een topkwaliteit T-shirt, of chino een garderobe bijeen die jaren meegaat.

 Tot eind jaren negentig kabbelde Uniqlo (samentrekking van unique clothing) voort als een van de vele prijsvechters. Als in 2005 de ambitieuze Yukihiro Katsuna het concept aanscherpt, begint de victorie. Katsuna’s uitgangspunten zijn: er leuk uit zien – want dat wil iedereen – in goedkope basiskleding gemaakt van goede kwaliteit. Katsuna scoorde zijn eerste hit met een skinny jeans verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog. In Japan alleen al vlogen er vier miljoen over de toonbank.

Het grote verschil met andere fastfashion ketens is dat Uniqlo zich richt op perfecte, spotgoedkope basics. De geheime wapens zijn goedkope kasjmier truitjes en een duizelingwekkend kleurenaanbod. De winkel lijkt van binnen wel een staalkaart van flexaverf in alle kleurnuances.

Ooit sprak ik de in Parijs gevestigde Nederlandse trendwatcher Ferry Schoew over Uniqlo, hij was dol op Uniqlo’s klassieke V-hals spencers en vol lof over de cleane designachtige verpakkingen en  onder de indruk van de superieure kwaliteit van het spotgoedkope textiel.

In navolging van H&M stuntte de Japanse modeketen drie jaar geleden met een Jil Sander die enkele collecties ontwierp: ‘Uniqlo +J’. Ik draag Jils jurkjes nog steeds.

En nu is Olivier Zahm (foto), de hitsige hoofdredacteur van het befaamde maar ook wat ingekakte blaadje Purple Fashion, ingehuurd als visual director voor de nieuwste Uniqlo campagne. Als modellen koos hij Chloë Sevigny, Lily Donaldson en zichzelf. IJdele kwast, Ryan McGinley fotografeerde. Het resultaat? Nogal droog, oftewel boooring.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.