Top menu

Dag drie AFW: Kippenvel om Iversen

Een enkel kippenvelmoment en regelmatig goedkeurende blikken tijdens het weekend van de Amsterdam Fashion Week, die nog tot dinsdag duurt. Hoogtepunten waren de indrukwekkende show van Claes Iversen, Marga Weimans die haar modellen als standbeelden op sokkels zette en de excentrieke ontwerpen van fredfarrowbrittavelontan.

De Nederlanders Fred Farrow en Britt Avelon Tan wonen en werken in Parijs. Ze showen in Amsterdam omdat ze vinden dat hier meer ruimte is voor talent en ze vonden in horlogemerk Casio een sponsor. Backstage, vlak voor de show was er eventjes vertwijfeling bij Fred Farrow, die ontdekte dat er een outfit in Parijs was achtergebleven. Waarom je opwinden als je, zoals Farrow een paar weken geleden, vanwege een greep in een gebroken glas een slagaderlijke bloeding overleefde.

Fredfarrowbrittavelontan blinkt uit in kleding die tot verbeelding spreekt. Bij wat voor gelegenheid wordt een smokingachtige lange jas van zacht badstof gedragen? Modellen in het groen zagen eruit alsof ze net uit de zee kwamen met de bossen zeewier nog om hun lijf. Het oogde spontaan, maar het ‘zeewier’ was kunstig knoopwerk en het binnenwerk van de badstofjas bleek net als een klassieke herenjasjes voorzien van een voering van paardenhaar (foto). Een transparante, ecru-kleurige lange jurk van een fijn gebreide stof, moet met engelengeduld gemaakt zijn.  

Raffinement, perfectie, betovering. De collectie van Claes Iversen had het allemaal. De Deen, die na een vijfjarige carrière als boekhouder zijn passie voor mode ontdekte, studeerde in 2006 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag. Hij heeft een salon voor maatwerk aan de Herengracht. Vorig jaar opende Iversen de Modeweek, een eer, maar een dag later showen bevalt hem beter: “Minder stress en poespas met pers.”

De rechtvallende, saffraangele regenjas, en een wit getailleerd broekpak waren keurig. Iversen veroorzaakte kippenvelmomenten met pastelkleurige cocktailkleding en avondjurken, gedecoreerd met een ‘blokken’ van strengen kraaltjes die mee wiegden met elke beweging. Geheimzinnig was het laatste gesluierde model in een lichaamsvolgende lange jurk die omhuld was in lange bewegende franjes van kralen.

Marga Weimans bouwt sinds haar afstuderen in 2005 aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen aan een conceptueel oeuvre met als inspiratie architectuur en vormgeving. Het Groninger Museum toont in 2014 een overzichtstentoonstelling van haar werk. Museaal was ook Weimans’ presentatie met modellen op sokkels. Eenvoudige hemdjurken van gladde stijve stoffen als leer gaven alle ruimte aan intrigerende prints van iconisch design meubilair, en abstracte, grauwe flatgebouwen.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.