Top menu

De wederopstanding van *DIED*

Na een zeven maanden durende wereldreis kwamen Diederik Verbakel en Marieke Holthuis in juli 2010 weer thuis in hun woonplaats Aalten. Ze vonden het erg jammer dat de reis erop zat, maar wat overheerste was een gevoel van trots. Ze waren er toch mooi in geslaagd om onderweg ambachtslieden te ontmoeten waarmee ze handgemaakte mode en sieraden dingen hadden gemaakt voor de eerste collectie van hun label *DIED*.

We zijn drie jaar verder, en *DIED* heeft het roer omgegooid. Er is nogal wat veranderd, al valt dat ergens ook wel weer mee, vindt Diederik Verbakel.

Wat is er gebeurd de afgelopen drie jaar?

Om te beginnen, we maken nog steeds collecties en zijn ook nog even vol passie over ambachtslui en handgemaakte items. Maar we pakken het nu anders aan: we zijn terug gegaan naar de basis.

Wat is de reden daarvan?

Na seizoenen van reizen, en het onderweg maken van kleding en juwelen met vaklui in kleine fabriekjes verspreid over de wereld, stuitten we vaak op dezelfde problemen. Als relatief onbekend merk werden onze bestellingen vaak als laatste gemaakt, zelfs door kleine fabriekjes.  

Er was ook steeds minder tijd en mogelijkheid om te experimenteren met vaklui in hun kleine ateliers. Kosten voor productie waren sky high en spullen werden soms te laat geleverd.

Terwijl jullie goed verkochten toch?

Er werden goede orders geplaatst door winkels in Italië, Rusland, St.Barth tot Hongkong, maar wij konden te vaak niet leveren, waardoor orders op voorhand al gecancelled moesten worden.

En toen besloten jullie de touwtjes in eigen handen te nemen?

We waren te afhankelijk geworden. Om ervoor te zorgen dat we in elk geval het ‘experimenteren’ met speciale technieken en handgemaakte items konden voorzetten, hebben we de  stoute schoenen aangetrokken en onze eigen ‘sampling unit’  opgezet in een voormalige oude bakkerij in Aalten, in de Achterhoek.

We hebben nu een allerlei apparatuur, zoals een drukpers en een naaimachine, kortom een eigen atelier met alles wat nodig is voor het maken van handbedrukte T-shirts, sweatshirts, maar ook zijden sjaals en kasjmier. We zijn daar super blij mee!

De basisproducten laten we nog steeds in verschillende landen maken, zo komen onze kasjmier sjaals nog steeds van onze blinde wever uit Nepal. Vervolgens behandelen en bedrukken we alles in ons eigen atelier.

We zijn niet of nauwelijks meer afhankelijk van anderen. We hebben ook kleine voorraden zodat we super snel aan de winkels kunnen leveren.

Nu zitten we in een van de leukste periodes van het  seizoen, omdat we bezig zijn met het ontwikkelen van alle nieuwe samples voor zomer 2014… gewoon hier in ons eigen atelier! Naast de mannencollectie met T-shirts, sweatshirt, joggingbroeken, handgeweven sjaals en light knitwear, presenteren we ook een vrouwenlijn. Het is erg druk, maar wij zijn blij met onze back to basic werkwijze.

www.diedworld.com

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.