Top menu

Amfi graduation 2013 sneak preview

De ‘echte’ Amfi afstudeershow is 5 juli in het World Fashion Centre. Onlangs werd ik uitgenodigd voor een soort van sneak preview in Paradiso waar 14 modestudenten hun afstudeercollecties showden. In de poptempel kwamen allerlei stijlen voorbij: van sportief, gothic, romantisch tot kleurrijk. Zit er ook nu weer zo’n verrassend talent als Yvonne Kwok tussen? Ik was vast niet de enige die zich dat afvroeg. Yvonne Kwok won Lichting 2012, dit voorjaar sleepte ze ook nog een prijsje mee tijdens het modefesitval in het Zuid-Franse Hyères, Kwok is onlangs aangenomen bij Scotch & Soda

De decoratieve collectie van Xuan Ha Vu kwam wat handwerk betreft aardig in de buurt van de fantasie-folklore waar Kwok een jaar eerder mee afstudeerde. Xuan had flink rond gestrooid met kralen. Kralen bezaaiden een klein zwart broekje, ze sierden subtiel een armloos-topje van gaas, maar het topstuk was een rechtvallende, gebroken witte knielange jas, versierd met een geometrisch, maar kleurrijk kralenpatroon. Xuan had wel wat meer aandacht mogen besteden aan de ‘bottoms’, de leggingachtige broeken staken soms wat saai af bij de tops.

Jazz Kuipers toonde zonder twijfel de meest angstaanjagende afstudeercollectie van alle academies. Boomlange mannen met glanzende zwarte maskers in zwarte overalls met brede schouders, leren handschoenen en zware boots, best eng toch? Kuipers toonde helaas niks wat er nog niet was. Slecht? Ik moest denken aan de cliché rock chick-collectie met korsetten en wilde rokken waar Jan Boelo drie jaar geleden mee afstudeerde. Een bewijs dat ook voor Kuipers kleren een markt voor zal zijn, al is het een niche.

Alsof de modellen van Merel van Glasbeek net mee hadden gedaan met de Miss-Wet T-shirt contest. Al waren de aan het lichaam gekleefde tops en rokken stukken minder ordi dan die van een natte miss. Van Glasbeeks spannende tops en jurken deden meer denken aan bevochtigde Griekse draperieën. Van Glasbeek showde een overtuigende collectie, maar ietsje minder gedrapeer was beter geweest. De collectie had iets meer ingetogen moeten zijn, dan was het perfect. 

 Net als in Arnhem, sloot ook het Amfi af met een erg uitbundige collectie. Anne van den Boogaard mixte sportief met girlie ruches en volants met hier een daar een randje frivool raffia. Een rood-wit sportief gestreept pak was voorzien van een golvende volant. Aan een witte sportieve outfit, hing een sleep, zo te zien van een trouwjurk, waarom niet?

Amusante, eclectische mode – het schijnt dé stijl te zijn waarmee studenten tegenwoordig nog denken te boeien. Saai is anders. 

Kaartverkoop Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via www.amfi.nl/transit/2013   (€ 12,50) en op 5 juli aan de kassa
in het World Fashion Centre (€15).

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.