Top menu

Het schort fetisj van Lidewij Edelkoort

Druilweer, museumweer! Op naar Arnhem, maar Moba13. De vijfde editie van de Mode Biënnale Arnhem staat in het teken van fetisjisme.

Trendforecaster Lidewij Edelkoort, artistiek directeur van Moba13 riep het schort uit tot een van de meest prominente fetisj kledingstukken.

“Het schort wordt in verschillende teksten genoemd als het meest fetisjistische kledingstuk”, legt Edelkoort uit. Ze snapt wel waarom. “Een schort wordt met banden vastgebonden, het is van achteren open, dus een open invitatie… En het is een symbool van dienstbaarheid. Maar wie is de baas eigenlijk? De aristocraat of de bediende, de butler of de meester?Wie bestuurt wie?”

In Arnhem gaat Lidewij Edelkoort het idee van dienstbaarheid, zoals we die kennen uit populaire tv-series Downtown Abbey en Upstairs Downstairs aan de kaak stellen. Maar”, zegt Edelkoort, “ook het verpleegstersyndroom: gekluisterd in een ziekenhuisbed opkijken naar een sexy verpleegster die rondloopt in een kraakhelder schort. Wat zou daar onder verborgen zitten?”

In Arnhem wordt het schort niet alleen met seks geassocieerd. Het schort is ook een veilige thuishaven voor bange kinderen, een doekje voor het bloeden van een kapotte knie. En laten we de mode-associatie niet vergeten, met het schort als een accessoire zoals een shawl, een extra “lap” om je outfit leuker te maken. Als een vrolijke wimpel op een vlag”, aldus Edelkoort.

Het hele artikel lees je in Marie Claire. Foto: Miu Miu.


Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.