Top menu

Sterke collecties in Utrecht

Gisteravond was in Utrecht al na een paar collecties duidelijk dat het niveau hoger lag dan vorig jaar. Lichting 2013 was meer uitgesproken met afwisselende collecties.

De show opende meteen al sterk met een collectie van Petra Schuddeboom. Overwegend witte jurken met sluike silhouetten refereerden duidelijk naar de jaren twintig. Petra maakte de typerende gladde cloche-hoedjes uit die tijd van transparante kunststof, als elegante helmpjes. Jasjes met sterk golvende zomen zorgden voor dynamiek in de collectie, net als sommige oplichtende jurkdelen. Backstage zag ik hiervan het ‘geheim’: oplichtende panelen.

Ook Marieke van Geffen pakte technologisch uit met een serie transparante opgeblazen jassen. Makkelijk scoren, zo’n idee, zou je kunnen zeggen, maar ze had het mooi en knap uitgewerkt. Het ‘lassen’ van al die luchtdichte naden moet een hels karwei zijn geweest. Backstage zag ik dat haar doorkijkjassen niet alleen van plastic waren gemaakt, maar soms ook van lagen transparant organza. Grappig was een opgeblazen kokerrok met een reliëfpatroon, om alle aandacht op de bovenkanten te vestigen waren de meeste onderkanten zwart.

 Daniek van Doorn introduceerde een nieuwe subcultuur, een mix van New York ghetto rap en Arabische elementen als hoofddoekjes en kaftans. Het was een bont geheel met kleurrijke vlagachtige prints en lagen vloeiend vallende stoffen die flink wapperden tijdens het lopen zodat alles energiek overkwam.  

De collectie van Charlotte Kiekebos (foto) ademde streetwear. Door het toevoegen van opbollende manchetten en korte tonvormige rokjes kreeg de collectie een speelse couture vibe.  ‘Capuchons’ bedekten bij alle modellen het hele hoofd en stelden een soort van hoofden van fantasiedieren voor. Of iets heel anders. Het totaal was een geslaagde mix van draagbaarheid en vrolijke gekkigheid.

Het showdecor in Utrecht met tl-licht als achtergrond was mooi bedacht. Jammer dat het publiek nogal ver van de ‘catwalk’ af zat. Naar details en bijzondere stofbewerkingen was het soms gissen. Gelukkig mingelden aangeklede modellen zich na afloop onder het publiek.

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.