Top menu

Rietveld graduation met zes shows, een verdubbeling

Bijna zou de Rietveld Academie vanavond maar vijf in plaats van zes afstudeercollecties kunnen laten zien in Paradiso. Niki Milioni vond dit voorjaar dat ze een heel andere kant op wilde met haar studie. De deels Griekse, deels Nederlandse wilde niet gewoon maar mooie kleding maken. Ze ging naar Griekenland en ontmoette daar gevluchte Afghaanse kinderen. Voor hen wilde ze iets betekenen.

Binnenkort studeert Milioni toch af, met een bijzonder ontwerp voor jonge vluchtelingetjes. Tien van die kids geeft ze een cadeau, een outfit met een ingenieus ‘groeisysteem’  dat het mogelijk maakt de lengte en breedte eenvoudig te verstellen.  Daardoor kan de kleding vele, vele maanden met de kinderen mee groeien.

“Zo’n uitgangspunt, vanuit een humaan idee nadenken over mode, is typisch Rietveld”, zegt Niels Klavers (45), hoofd Mode. Toen hij er in 2011 aantrad, trof hij een stuurloze afdeling aan. Er waren zelfs geen docenten meer. De oorzaak? “Pfff”, puft Klavers, daar heeft hij zich nooit in willen verdiepen. Hij wilde liever met een schone lei beginnen. “Maar het was rommelig en dat is natuurlijk niet goed voor studenten.”

Niels Klavers komt zelf van de Rietveld waar hij in 1995 afstudeerde als modevormgever. Wat hij tijdens zijn eigen goed en slecht vond, bepaalde zijn nieuwe modekoers. Goed vond hij de conceptuele kant, en slecht dat er door te veel conceptueel geneuzel nog amper kleding werd gemaakt.

De afstudeercollecties van vrijdag zijn al veel minder abstract dan lange tijd gewoon was op de Rietveld. Achter de kindercollectie van Niki Milioni zit een sterk idee, maar het is kleding die ook draagbaar is. Er is vrijdag in Paradiso zelfs een heuse modecollectie te zien met kleding die reageert op de modetrends van nu.

Hoewel er dit jaar slechts 6 studenten afstuderen (in Arnhem bijvoorbeeld waren dat er vrijdag 22) is dat vergeleken met de 3 van 2012 een verdubbeling. Volgend jaar zouden het er wel eens tien kunnen zijn, en in de toekomst nog meer. Dat is een gevolg van het ‘krimpgroeibeleid’ van de Rietveld Academie, volgens Klavers een ingewikkeld verhaal, maar het komt er om neer dat een grote afdeling als Grafisch Ontwerpen met nu 150 studenten iets kleiner wordt, en Modevormgeving met nu in totaal 31 studenten, iets mag groeien.

Klavers vindt dat een goed plan. Heel veel groter hoeft Mode van hem ook niet. Het legt uit dat het afdelingsbudget afhankelijk is van het aantal studenten. 31 studenten betekent dat Klavers 31 lesuren per week kan verdelen onder zijn modedocenten. Meer studenten aantrekken zal niet moeilijk zijn, verwacht Klavers. “Iedereen wil tegenwoordig mode doen.”

De zes modestudenten die dit jaar afstuderen zijn net als de hele Rietveld een echte Amsterdamse mix van culturen. Dit jaar zijn de afstudeerders naast de Grieks/Nederlandse Niki Milioni, Alla Kuzmyk (Rusland), Tumay Faydaci (Turkije), Charlotte Beeck (Duitsland), Verena Michels (idem) en Duran Lantink (Nederland/Venezuela/Cuba).

Klavers schat dat van zijn 31 studenten zestig procent buitenlands is. Spannend vindt hij dat. “Al die nationaliteiten zitten jaren bij elkaar in de klas. Het is interessant hoe mensen uit verschillende werelddelen denken, en hoe ze bezig zijn met mode. Roots kun je nooit negeren.” Europese studenten zijn vaak vanaf het begin al zelfbewust, maar Klavers zag studentes uit minder vrouwvriendelijke Aziatische culturen op de Rietveld opbloeien. “Ze krijgen opeens waardering.”

Ja, soms voelt hij zich een sociaalwerker, en dat is mooi maar ook zwaar. “Je moet constant omschakelen, rekening houden met gewoontes en afkomst.”

Afkomst, dat vond Marga Weimans, docent aan de Rietveld en zelf modeontwerper, een mooi idee voor een project. Vrijdag tonen de eerste- en tweedejaars Mode de resultaten.

Kaartverkoop via www.paradiso.nl. € 12,50. Show vrijdag 14 juni: 19.00 uur en 21.00 uur. Rietveld: eindexamenexpositie: 3 t/m 7 juli.

Eerder gepubliceerd in Het Parool (foto is van vorig jaar)

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.