Top menu

Louise te Poele maakt iconen van ArtEZ modestudenten

Fotograaf/kunstenaar Louise te Poele studeerde in 2003 een jaar mode in Arnhem, vervolgens stapte ze over naar vrije kunst. De laatste tijd vroeg ze zich wel eens af wat voor collectie ze zou hebben gemaakt als ze met mode was door gegaan. Ze weet het nu. Een ‘collectie’ van portretten van de laatste lichting afgestudeerden van de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, richting Fashion Design. “Dit is mijn eigen modefeestje” De ArtEZ afstudeerportretten worden vanaf vrijdag geëxposeerd. 

Waar ik meteen aan moest denken bij alle portretten waren afbeeldingen van iconen.

Iconen speelden als inspiratie niet echt een rol, maar het klopt, je ziet wel overeenkomsten. Om te beginnen, de studenten van dit jaar zijn iconen van deze tijd! Echt, wat een leuke krachtige mensen, enthousiast en vol energie. Verder de overdadigheid, die zie je ook op afbeeldingen van iconen.

Wat was het idee achter deze barokke serie?

We – ik en Matthijs Boelee, hoofd Fashion Design bachelor – hadden trouwens eerst een heel ander idee. We wilden studenten fotograferen met honden, en het studentenhaar vervlechten met dat van de hond. Al 100 hondenbaasjes hadden zich aangemeld. Toen dacht ik, studenten zijn al lastig, en dan nog eens hond leuk op de foto krijgen….

Kansloos!

Dus Matthijs zei tegen me: we doen maximaal hysterisch. Ik dacht: ja vet, helemaal waar ik van hou!

En toen…?

We mochten toen mega vette stukken lenen van The People of The Labyrinths, zij hebben natuurlijk kleding met een heel uitgesproken handschrift en geschiedenis. Daar wilde ik een andere draai aan geven, het moest geen People shoot worden.

Met een fortuin aan kleding gingen we naar mijn studio. Voor dat de shoot begon, had ik al een paar poppen aangekleed. Jassen binnenstebuiten getrokken, rokken als kragen, de kleding geselecteerd op groot groter grootst.

En toen…?

Op de dag van de shoot kwam ‘flower engineer’ Andreas Verheijen, de man van Matthijs, met de mooiste bloemen en een verborgen geheim… kerstspullen!  Paddestoelen, kerstslingers, glitters! Dat is zijn werkmateriaal. Andreas heeft ook een prachtige verzameling Afghaans antiek en Matthijs had archiefstukken van de Gem Kingdom geleend. Daarna kwam illustrator Djovrie Krus met meters nephaar en parelsnoeren, hij heeft al die prachtige kapsels gemaakt. En toen kwam Sunanda Koning met dozen make-up en Indiase frutsels en slierten, en mijn studio staat ook vol allerlei curiosa.  

En toen…?

De werkwijze was als volgt: we bekeken elke student, en vervolgens werden ze opgetuigd. Ik zei dan, uhm…, er mist nog wat jongens, en dan ging er wat verf op een gezicht, of glitter. Ja hup camera in de ene hand, verfkwast in de ander flans flans glitter glitter…, tot het goed was. En dan gilde de student: “Louise! Wat doe je!”

Arme studenten…

Ja, ze hadden ook nog voor kilo’s spullen op zich hangen.

What the hell, het resultaat is in elk geval geweldig!

De ArtEZ modeportretten – Serie 7 –  worden vanaf vrijdag t/m 22 september geëxposeerd in het MMKA Arnhem. Vandaag is de boeklancering: Lookbook fashion portraits 2007-2013, een samenvatting van 7 jaar portretten van ArtEZ Fashion Design studenten (uitg. ArtEZ press).

Werk van Louise te Poele is vanaf zaterdag ook te zien tijdens Salon Kant in de Oude Kerk  in Amsterdam.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.