Top menu

Less is a bore bij ArtEZ Graduation show

Hysterisch! Dacht ik vaak tijdens de ArtEZ Graduationshow. Snakken naar adem, niet eens om de verzengende hitte op de showlocatie, maar om zoveel ideeën. Hysterisch is het nieuwe minimalisme. Dat zag je ook terug in de barokke foto’s die Louise te Poele had gemaakt voor het Graduation Magazine. Losgeslagen mode als ontwikkeling, dat geeft stof geeft tot nadenken.

Laten we beginnen met de collectie van Joris Suk, van de tweeëntwintig bachelor studenten en acht masters toonde hij zijn mannencollectie als laatste. Ik zag wilde schetsen voorbij lopen. Nieuwe vormen: een roze jeansjasje met lappen stof aan de mouwen, een mannenslip met een sleepje, rommelig versus strak, een jasje bezet met bolletjes bont, vrouwelijk mannelijk. Pantysokjes. Roze pluis op anushoogte. Om de hals een fluffy molensteenkraag van bont, met bijpassende manchetten. Is het om te lachen, om te huilen. Is het niet te veel?

In de collectie van Henriëtte Tilanus (foto) domineerden dessins: rafelige stippen, stippen geprint op ruiten, ruiten als vlekken, horizontale en verticale strepen. Het was een kakelbont geheel dat wonderlijk genoeg een eenheid vormde.

Nog een mannencollectie. De stadsnomaden van masterstudent Roos van Woudenberg raasden op een nerveus muziekritme voorbij. Ze droegen bijna allemaal hoge, bolle hoeden van vilt op lang haar en aan hun voeten soms geitenwollensokken. Geitenwollensokkerig was de collectie allerminst, met wijde tops – sweater, truien, jasjes – en smalle broeken van glanzende metallic cirkelprints en technostoffen. Een amusant eclectisch aangenaam eigentijds zootje.

Even consistent in zijn ‘rommelige’ stijl als Joris Suk was de collectie van Pieter Eliëns met een ontplofte ‘jurk’ van roze lappen. Keek je door weer andere lappen heen dan zag je bijvoorbeeld een witte elegante broek met splitten.

Ik zag veel onorthodoxe mannenmode (Hans Hutting) , er was veel aandacht voor materiaalonderzoek, waaronder boeiende vilt-effecten van Sarah Knüpfer. Arnhem toonde meer dan ooit radicale collecties, waarbij soms rijkelijk werd gestrooid met kristallen, maar ook bont. Zoals gezegd, stof om over na te denken.

Gerelateerde Artikelen:


, ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.