Top menu

“Lekker pielen”, zegt Vieze Fur

Hét perfecte armsgat, dat heeft hij nog niet helemaal onder de knie. Maar voor het maken van een jas draait rapper Freddy Tratlehner zijn hand niet meer om. Kleren maken, lekker pielen aan een zak, hij vindt het geweldig! Net als mode.

Freddy Tratlehner, beter bekend als Vieze Fur van De Jeugd van Tegenwoordig, deelt zijn modepassie met Perre van den Brink. Zodra de shows in Parijs, Milaan en New York beginnen, checken ze samen style.com. “Superleuk.” De high-fashion mode dan. Met jeans en streetwear hebben beiden niks. “Als het goed is, is dat wat je op de straat terug ziet”, merkt Vieze Fur droogjes op. Wat de heren dan zoal bespreken? Nou van alles. Van de bij rappers zo populaire mannencollecties van Givenchy, de collectie van Vieze Furs eigen favoriet Dries Van Noten met fantastische dessins – ‘helaas is zijn snit niet zo jong’ – tot de laatste show van Chanel. “We moeten soms wel lachen om onszelf.”

De eerste collectie van rapper Kanye West ging ook over de tong. Van den Brink: “Die show was een deceptie”. Vieze Fur: “Beetje Ordinair. Daarom wil ik dat wat wij doen goed is.” Vieze Fur doelt op Tratlehner, het gloednieuwe modelabel dat hij met Van den Brink onlangs geruisloos presenteerde in een galerietje aan de Elandsgracht.

Thuis bij Vieze Fur, een benedenwoning in Amsterdam-West, ligt uitgespreid op de bank een grijs jack met roze-rode mouwen, de zakken zijn afgezet met wit leer. Opvallend is het stofgebruik, heerlijk zachte, krullerige wol. Luxe. “Het vinden van mooi materiaal is nog wel een dingetje geweest”, klaagt Vieze Fur. Uiteindelijk kwamen ze terecht op de enorme Parijse stoffenbeurs Première Vision, waar alle groten van de mode hun stoffen bestellen. Vieze Fur trekt het slank gesneden jack aan. Met zijn lange lijf is hij zelf het beste model. “Ten eerste moet het mij goed staan.”

In de collectie zijn de jacks het meest onderscheidend. Er is een grijs jack van leer met een random gaatjespatroon dat Vieze Fur er eigenhandig in stanste. De lijzige T-shirts zijn zacht en net als de jacks gemaakt van kwalitatief hoogstaand materiaal.

Of Vieze Fur de stijl van de kleding kan omschrijven. In een adem komt het er uit: “Casual luxe menswear met een ingetogen flashyness.” Ingetogen én flashy? ”Van den Brink legt uit: “Sommige mensen dragen kleding die niet ‘schreeuwt’, maar als je weet wat het is zie je kwaliteit, dan snap je het. In de zin wordt het flashy.” Klinkt nog best beetje vaag. “Maar dat mag”, vult Vieze Fur aan. De taakverdeling is als volgt, Vieze Fur is van het design, Van den Brink doet de promotie en bedrijfskant. Voor de productie zoeken ze nog iemand.

Perre Van den Brink (29) en Freddy Tratlehner (30) groeiden samen op in Amsterdam-Noord. “Freddy was altijd creatief. Ik een regelaar. Samen bedachten we ook van alles, maar voerden het dan niet uit,” zegt Van den Brink. Hij organiseerde op zijn achttiende evenementen en rolde vervolgens de mode in, deed marketing voor Diesel, was hoofdredacteur voor Blend, werkte bij Levi’s en hij zit nu bij Vice.

Vieze Fur studeerde in 2007 af aan de Rietveld Academie, richting beeldende kunst. Ondertussen brak hij in 2005 door met de Jeugd van Tegenwoordig met de monsterhit Watskeburt. Tegelijkertijd maakte hij op de Rietveld sculpturen en installaties en werkte hij graag met verschillende materialen. De laatste jaren kreeg hij zin om weer dingen maken met zijn handen. “Het hoefde niet iets intellectueels te zijn, gewoon met materiaal bezig zijn, dat vind ik het fijne van kleding maken. Natuurlijk zit daar ook een denkwijze achter, maar het is directer.” Anderhalf jaar geleden leerde hij zichzelf het maken van patronen aan en naaide eenvoudige basics in elkaar. Van den Brink haakte aan. “Ik had altijd ideeën over hoe iets er uit moest zien, maar kan het niet zelf uitten.”

Alles uit de Tratlehener-collectie dragen ze zelf. “Het zou niet werken als we een marketingstrategie of publiek in ons hoofd hebben waar we niet goed mee bekend zijn. We gaan op ons eigen gevoel en onze eigen smaak af.” Van den Brink: “Het moet niet zo’n doelgroepding worden. Dit project is onze passie.”

Op dit moment werkt Vieze Fur aan proefmodellen voor de tweede Tratlhener-collectie, de deadline is half augustus. Dan moeten ook de ontwerpen klaar zijn voor de nieuwe tour van De Jeugd van Tegenwoordig. Ook zij hullen zich in Tratlehner, dankzij de grote Jeugd-fanbase zal dat ze geen windeieren leggen. Al mogen de heren ook nu al niet klagen. De eerste Tratlehner-lijn, met jassen van rond € 750, truien van € 250 en T-shirts van € 90, is vrijwel al uitverkocht. Broeken zitten niet in de collectie, die vindt Vieze Fur nog even te moeilijk om te maken.

Haast om te groeien is er niet, dat beiden al een inkomen hebben, geeft rust. Al is winst natuurlijk wel het doel. Waar ze in Amsterdam, of Nederland zouden willen verkopen, weten ze nog niet goed. Het gangbare verkoopcircuit met vakbeurzen slaan ze in ieder geval over. Vieze Fur: “We stappen liever op een winkelier af en zeggen: je hebt een toffe winkel en wij bieden dit aan.”

Daarom vinden ze dit project zo leuk, het is een “mega sprong in het diepe”. En ja, het maken van fouten hoort daarbij. “Het gaat om goed worden. Het proces – iets jezelf machtig maken – is te gek”, zegt Van den Brink.

 Eerder gepubliceerd in Het Parool. Foto: Boris Postma.

Gerelateerde Artikelen:


, , , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.