Top menu

Da bomba jack

Lekker jekkie, die bomber. Het korte jack werd tijdens de Eerste Wereldoorlog bedacht voor de piloten van de US Air Force die toen nog  moesten afzien in onverwarmde cockpits. Soms was het warme jasje van leer, soms gevoerd met bont of wol. Met de uitvinding van verwarmde cockpits veranderden de flight jacketsvan materiaal. Voortaan waren ze van dun glimmend nylon zijde, en werden ze kaki groen met oranje voering.

De afgelopen veertig jaar is het jekkie niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Vervaarlijke Britse skinheads gingen er vanaf de jaren zeventig mee aan de haal, gevolgd door de Nederlandse afdeling in de jaren tachtig. Iets later ‘hakte’ de nationale house-sceneon-speed in een bomber, de vaderlandslievende jeugdcultuur versierde het jack met een rood-wit-blauw lintje. In het begin van de naughties doken bombers op in de hiphopscene.

Tegenwoordig doet het voormalige uniform dienst in talloze modecollecties: versierd met bloemen (3.1 Philip Lim), grafisch met strepen (Paul & Joe), ingekort als mini-jasje (Burberry Prorsum) en geborduurd met chinoiserieën. Dat decoratieve idee van Proenza Schouler is inmiddels dood gekopieerd door de fastfashion-ketens, waaronder Zara. De komende jaren zullen we zeker geen bombers meer zien, op de de catwalks tenminste.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.