Top menu

Kunst met Coco in Parijs

Afgelopen weekend werd ik door Chanel naar Parijs gevlogen voor een persview van N°5 Culture Chanel. Eerder sprak ik over de expositie Piet Oudolf – tuin- en landschapontwerper, die de bijbehorende tuin had aangelegd.

N°5 Culture Chanel werpt een nieuwe blik op de geschiedenis en het werk van Coco ‘Gabrielle’ Chanel (1883-1971). Curiosa, foto’s en schilderijen geven in het Parijse Palais de Tokyo een verrassend beeld van de pittige Française die graag vertoefde onder kunstenaars als Cocteau, Picasso, Dalí en Stravinsky.  Culture Chanel toont aan dat die avant-gardisten haar inspireerden tot een indrukwekkend oeuvre met mode, juwelen, accessoires en parfums, zoals Chanel N°5, de geur waarvan elke dertig seconden ter wereld een flesje over de toonbank vliegt.

Op de expositie zijn onder meer schetsen van Picasso en Cocteau, foto’s van Man Ray en de eerste aanzetten tot de N°5-flacon te zien. 

Omdat tuinen en geuren hand in hand gaan, benaderde het modehuis Piet Oudolf (68), bekend onder andere van de The High Line, een wandeltuin op een voormalige verhoogde spoorlijn in Manhattan. De beroemde Nederlandse tuin- en landschapontwerper paste zijn stijl – romantisch maar ook wild en esthetisch – toe op de tuin die de bezoekers leidt naar de Chanel-expositie in Parijs.

 “Verwacht geen kleurrijke en flamboyante flowershow”, waarschuwt Piet Oudolf. Hij toverde een donkere betonnen hoek van het Palais de Tokyo om tot een langwerpige schaduwtuin met grassen en structuurrijke, bloeiende voorjaarsplanten en varens. Hij plantte naar eigen zeggen ook “supermooie” magnolia’s, die verdieping geven tussen de planten en struiken. Liever magnolia’s dan jasmijn zegt Oudolf, al is dat wel  één van de bepalende ingrediënten van N°5. Volgens hem is dat een lelijke struik met weliswaar wel een bijzondere bloem.

Als overeenkomsten met het werk van Chanel noemt Oudolf verdieping in cultuur, vakmanschap en passie. Of hij in zijn werk iets van parfums herkent? “Het pure en de eerlijkheid van het product. Zelf kan ik niks anders maken dan wat ik voel.” Lacht: “De tuin in het Palais de Tokyo is volgens mij aardig gelukt.” De tentoonstelling duurt tot en met vijf juni, maar museumbezoekers kunnen de komende jaren genieten van de Piet Oudolf tuin, zijn eerste project in Frankrijk.

Grafisch ontwerper Irma Boom maakte een boek met geheimzinnige blanco relief pagina’s waarin quotes kunnen worden ontdekt van Mademoiselle Chanel en andere auteurs. Het collector item is te koop bij Colette voor € 100.

 N°5 Culture Chanel. Palais de Tokyo, Parijs. www.palaisdetokyo.com

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.