Top menu

Sieradenontwerper Sophie Bille Brahe voor Weekday

 Toen ik op een foto voor het eerste een golvend gevormd sieraad zag van Sophie Bille Brahe was ik er van overtuigd dat het  een armband was. Maar het waren ringen. Een langwerpige ring voor twee vingers. Bille Brahe ontwierp in opdracht voor Weekday een orginele collectie sieraden.

Als kind was de Deense Bille Brahe al gefascineerd door alles wat glom. Dat ze sieradenontwerper zou worden stond vast. Ze studeerde in Kopenhagen voor sieradenontwerper, en haalde in Londen een master in art and design aan het Royal College of Art. Intussen is Bille Brahe een gevestigde ontwerper met een beroemde klantenkring.

In de sieraden voor je eigen lijn verwerk je diamanten, dat was nu natuurlijk onmogelijk voor Weekday. Hoe ben je er in geslaagd om deze collectie interessant te maken?

Het vertrekpunt waren cleane Scandinavische lijnen. Denk aan de heldere Scandinavische lucht, de zee omringd door golven en luchten in sculpturale vormen. Zonder begin of eind. Organische, vredige vormen. Ik heb ook gekeken naar Salvador Dalí en Man Ray en hun surrealistische werelden. Ik ben ook beinlvloed door de golvende architecteur van Gaudí.

Je ontwerpt armbanden, ringen, oorbellen en ketingen. Wat ontwerp je het liefst?

Ringen zijn mijn favoriete bling omdat vingers de mooiste ‘display’ zijn voor sieraden. Maar ik hou eigenlijk van alle types sieraden, vooral als ze een deel van het lichaam benadrukken.

Wat draag je zelf het liefst uit de Weekday collectie?

Favouriet is de dubbele Esteban ring. Als ik ontwerp, heb ik trouwens nooit een kledingstuk in gedachten waar een sieraad bij moet passen. Sieraden moeten passen bij een stemming. Ik ontwerp sieraden zo dat de persoon die ze draagt ‘groeit’.

Veel beroemdheden dragen je sieraden, onder wie Lady Gaga en kroonprinses Mary, zij werd gezien met je opvallende maanvormige Croissant de Lune die de lijn van het oor volgt.

De kroonprinses is beschermvrouwe van het Deens ontwerp in het algemeen. Ik denk dat ze van mijn werk houdt omdat het eenvoud uitstraalt, en dat is typisch Scandinavisch, maar mijn sieraden vertellen ook verhalen die refereren aan de Deens sprookjestraditie.

De diamanten Croissant de Lune oorbellen die kroonprins Mary draagt heb ik ontworpen omdat ik diamanten niet wilde verwerken als statussymbool, maar op een manier die een hard accent legt op de complete outfit.

www.weekday.com Prijzen vanaf € 35 tot ca € 140. Alles is van zilver. Weekday, Rokin 84 Amsterdam.

Gerelateerde Artikelen:


, ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.