Top menu

Levi’s historicus Lynn Downey vertelt

Levi’s vloog Lynn Downey van LA naar Amsterdam om extra cachet te geven aan de viering van Levi’s 140-jarige bestaan en de presentatie van een nieuwe lijn spijkerbroeken. Downey werd dertig jaar geleden door de jeansgigant aangenomen om een archief op te zetten.

Onder de nok van fotografiemuseum Foam liggen zes spijkerbroeken op een tafel. Ze worden bewaakt. Lynn Downey is een vlotte vijftiger gekleed in een pastelgeel spijkerjasje en een broek uit de nieuwe collectie. “Ik combineer altijd vintage en nieuw.” Ze steekt van wal, maar niet voordat ze haar witte handschoentje aan trekt. De eerste broek – met een heel lange gulp  – die ze met haar witte handjes aanpakt, blijkt een jeans uit 1879 ter waarde van zo’n 150.000 dollar. Om gedoe met de douane te ontlopen en als voorzorg dat het broekje echt in Amsterdam aankwam, had de geschiedkundige de broek gewoon in haar rugzak gestopt.

Zoals iedereen weet wordt jeans van oorsprong gedragen door werklui als mijnwerkers en daarna cowboys. Wat ik niet wist is dat de eerste werden gedragen over kleding, als een overall. Zo worden ze dan ook genoemd.

De naam 501 dateert uit 1890. “Op internet circuleren allerlei fabels over het nummer, maar er zit niks achter, het was gewoon het ordernummer voor klanten.” Nog een leuk weetje gaat over het verdwijnen van de metalen rivet onderaan de gulp, bedacht als versteviging van naden. De rivet verdween nadat cowboys die wijdbeens (ja, zo zitten cowboys) bij het kampvuur last kregen van een pijnlijk heet kruis. Na de oorlog keren de rivets terug. Met talloze andere anekdotes geeft Downey, die aan een enkele knoop al kan zien hoe oud een broek is, kleur aan de geschiedenis van Levi Strauss  &Co.

Toch kreeg ze van mij een strafpuntje omdat ze nog nooit had gehoord van de samenwerking van Levi’s met Fong Leng. Ik kocht niet lang geleden op marktplaats een jasje uit 1984 met vleermuismouwen, echt een heel apart model, verzekerde ik Downey. Helaas, ze hapte niet, jammer anders was ik nu miljonair.

Het Levi’s archief zit in Los Angeles, en is niet openbaar voor publiek, wel voor jeanswetenschappers en soms mogen journalisten een kijkje nemen. Wie volgens Downey altijd welkom is, is Ralph Lauren en mensen die voor hem werken. Satanische lach: “De deur blijft op slot voor de Hilfigers.” Ik durf niet te vragen waarom.

De nieuwe lijn is een relaunch, maar in plaats van blauw is de kleding nu wit of in kleuren als mossig groen en koraalrood. De stof is een twill. En er is ruimte voor de smartphone.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.