Top menu

Anrealage op Moba 13

Anders zijn dan alle andere modemerken. Dat is het doel van Morinaga Kunihiko, de oprichter het Japanse cultlabel Anrealage. “God is in the details”, zegt Kunihiko. En in het concept. In juni kan Nederland kennismaken met Anrealge’s surrealistische ontwerpen die worden getoond in Arnhem op Moba 13.

Een spijkerjack vierkant als een doos, met brede rechte schouders. Een extreem smalle en lange trenchcoat waar geen mens in past. Het zijn twee ontwerpen uit de wintercollectie voor 2010 van het Japanse modelabel Anrealage die de draak steken met proporties. Op de Tokio Fashion Week 2011 waren deze kledingstukken onderdeel van de installatie ‘Wideshortslimlong’. Volgens Susie Bubble, die erover blogde op Stylebubble, zouden de surrealistische ontwerpen zeker in de smaak vallen bij Viktor & Rolf. Een brutale toevoeging had ze ook: “Eerlijk gezegd denk ik dat kleding van Andrealage een intelligentie hebben die de laatste collecties van het Nederlandse duo ontberen.” Bullshit natuurlijk, bovendien vertoonden Viktor & Rolf hun vergroot- en verkleinkunstje al jaren geleden. Sterker nog, ze werden daar zelfs wereldberoemd mee.

Het conceptuele Anrealage is vooralsnog een cultmerk in Japan. Oprichter Morinaga Kunihiko lanceerde zijn merk in 2003. Onlangs vierde hij zijn tienjarige jubileum met een expositie waarop al zijn bijzondere collecties te zien waren. Kunihiko koos voor een oeuvretentoonstelling omdat hij vindt dat mensen vanwege het snelle modestysteem met twee collecties per jaar ontwerpen makkelijk vergeten. “Dat is toch zonde?”, mailt hij vanuit Japan.

Morinaga Kunihiko (33) studeerde af aan de Vantan Design Academy in Tokio waar hij nieuwe kleding maakte van tweedehandsjes. Meteen daarna startte hij Anrealage, met als designmotto: ‘God is in the details’. Met details doelt Kunihiko bijvoorbeeld op bijzondere zakken en knopen. Maar even belangrijk is het concept. Andrealage is namelijk geïnspireerd op de begrippen ‘ real’ en ‘unreal’ en ‘age’.

Morinaga Kunihiko verwijst hiermee naar dagelijkse dingen die voor hem zichtbaar (real) of onzichtbaar (unreal) zijn. “Neem mijn zomercollectie ‘Bone’. Botten zijn altijd ‘verstopt’ in een mens onder de kleding, ze zijn ‘unreal’, maar in mijn collectie komt de structuur van botten terug in jassen en jurken van opengewerkte patronen. Een ander voorbeeld is mijn Pixel collectie voor winter 2011/2012. Hierin zit een low resolution print. Elke dag kijken we naar een computerscherm, maar pixels zijn niet te zien, tenzij we ze vergroten en ze voor het oog ‘real’ worden. Wat ik in al mijn collecties doe, is de dagelijkse ‘unreal’ dingen zichtbaar ‘real’ maken voor real life.”

Typerend aan Anrealage is ook het experimenteren met technieken. “Als je nieuwe kledingstukken maakt heb je steeds nieuwe technieken nodig,” mailt hij. Kunihiko’s ‘signature’ techniek is patchwork, in de Japanse cultuur een veel voorkomende handvaardigheid. Eerder maakte hij kleding met lasercut-patronen en kleurrijke digitale prints. In 2008 ‘verbouwde’ hij kleding tot ondraagbare 3D-vormen, zoals piramides, bollen en vierkanten.

In Japan geldt het conceptuele Anrealage, dat steeds vaker draagbare kleding toont, als een belangrijk opkomend merk. Waar de ontwerper vooral van geniet, zijn reacties van mensen die niets met mode te maken hebben. “Bij het zien van mijn ontwerpen hoorde ik eens kinderen gillen van verrukking. Een onvergetelijk moment.”

In Japan verkoopt Kunihiko zijn label onder andere in zijn eigen shop in Tokio’s überhippe Harajuku district. Als we de reviews moeten geloven is de Anrealage shop een van de hotste in Tokio town, onder andere omdat de winkel vaak  verandert van inrichting. “Soms is het een bonte boel, soms ingehouden.”

Hoewel zijn meeste klanten net als hijzelf artistiek en creatief zijn, benadrukt Kunihiko dat hij niet specifiek ontwerpt voor een bepaalde doelgroep. En of zijn ontwerpen, die hij kunstwerkjes noemt, nou wel of niet de winkel uitvliegen, vindt hij eigenlijk niet zo belangrijk. “Ik voel me meer kunstenaar dan modeontwerper. Het goed uitdragen van een concept is het belangrijkst, dat concept vertaal ik in stof zodat het verkoopbaar is.”

Kunihiko doet er alles aan om het uitgangspunt van een collectie zo duidelijk mogelijk neer te zetten. Bij Anrealage kun je daarom altijd rekenen op ‘total looks’. Bij de Pixel collectie waren de hoge hakken van de schoenen kleurrijke uitvergrote pixels, er waren bijpassende hoekige pixelvormige hoofddeksels en pixelprint panty’s. De stoelen in de winkel waren bekleed met pixelprint stof, zelfs de pixelvormige lampjes sloten naadloos aan bij de pixelcollectie.

Met een afwijkende winkel en fantasievolle collecties doet Kunihiko zijn best om zich te onderscheiden van veel andere modemerken. Als zijn grootste voorbeeld noemt hij Rei Kawakubo van het knetterdolle Japanse label Comme des Garçons. Ooit hoopt hij op een samenwerking met het conceptuele merk.

Kunihiko’s doel is naam maken buiten Japan, dus werkt hij momenteel hard aan een collectie die binnenkort ergens op een catwalk in een van de Europese modemetropolen, of in Amerika geshowd gaat worden.

Eerder geplaatst in Glamcult

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.