Top menu

Er was eens een modeprins: Percy Irausquin.

 Gisteren ontving ik een mail over Percy Irausquin. Carin Verbruggen en Ferry Drenthem Soesman herdenken hun vriend, die vijf jaar geleden overleed, met het boek With Love for Love dat in juni moet verschijnen.

 14 augustus 2008 overleed Percy Irausquin. Ik zal die datum nooit vergeten, ook niet omdat ik jarig was die dag. Tegen een uur of zeven ’s avonds ontving ik van een collega van de krant een sms’je. “Percy is overleden”. Ongeloof. Ontkenning.

Er was maar één Percy. Een maand of twee voor zijn overlijden had ik hem nog geïnterviewd voor NRC Handelsblad, de aanleiding was Il etait une fois…een coutureshow in het Amsterdamse Tuschinsky Theater. Al zijn ‘red carpet’ meisjes zouden komen: Carice, Katja, Nicolette, Estelle en Leontien, en nog zeshonderd andere genodigden. Dresscode: A touch of fairytale.

De show zou gaan over een jong, maar verward prinsesje. Ze ontvlucht haar kasteel om naar een feest te gaan, onderweg in het bos blijft ze hangen in takken. Later bedacht ik dat het uitgangspunt van de show refereerde aan de verwarde toestand waarin Irausquin dat jaar verzeild was geraakt. Hij had een rotperiode door gemaakt, was keihard gedumpt door zijn zakenpartner. Hij was uit zijn chique winkel in de Cornelis Schuytstraat gezet, er was beslag gelegd op zijn huis en bankrekening. Irausquin was geschokt, door de manier waarop, en verbaasd dat hij – ‘heel oneerlijk’ – financieel overal voor op moest draaien. Ook was hij zijn naam kwijt, zijn couturelijn heette nu Atelier PRC.

Het begon allemaal zo mooi. Irausquin studeerde in 2002 af aan de Rietveld met een voor Nederland verfrissend, nieuw vrouwbeeld. Tot die tijd toonden Nederlandse ontwerpers vooral conceptuele, sobere, vaak vormloze, en toch best mooie mode. En daar kwam Percy met bonte bloemenstoffen, blote ruggen en fel fuchsia.

De timing was perfect. Het jurkengedoe rondom de Oscars was een vast item in op tv en in de bladen geworden. Ook bij de Nederlandse gala’s en premières was de juiste dresscode een halszaak geworden. Het glamourloze Nederland daagde de Arubaanse Irausquin uit, gaf hem de drive om smashing jurken te creëren. “Ik kon niet geloven dat Nederland een grauw, donker polderland was van doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg.”

Zijn tijd aan de Rietveld ervaarde hij als de leukste en leerzaamste van zijn leven. Hij werd gepushed om niet stil te staan. Ontwikkeling zocht hij in techniek. “Elke collectie ga ik een stap verder op weg naar draagbare couture met behoud van mijn handschrift en handwerk. Ik hijs vrouwen niet meer in ingewikkelde korsetten.”

Op 14 augustus 2008 overleed Percy, ik cancelde mijn verjaardagsfeest en begon aan een necrologie. Percy’s droom was prinses Máxima kleden. Had de schat nog geleefd, dan was het hem zeker gelukt.

With Love for Love kost € 29,50. Je kunt alvast een exemplaar bestellen via percy@lecturis.nl.

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.