Top menu

Céline scoort door Phoebe Philo

Kent u ze, de Philophiles? Verslaafd zijn ze, aan de verfrissende ontwerpstijl van ontwerpster Phoebe Philo (spreek uit als fiebie filoo). De Britse ontwerper die amper anderhalf jaar geleden Céline op de kaart zette met eigentijdse ingetogen chic.

Tot de komst van Phoebe Philo bij Céline slaagt geen van haar vele voorgangers er in om van het Franse luxelabel een spraakmakend succes te maken. De voorlaatste – die het maar liefst zeven jaar lang tevergeefs probeerde – is de Amerikaan Michael Kors – nu bekend als het zeurderige jurylid van het Amerikaanse tv-programma Project Catwalk.
Phoebe Philo (1973 ) zwaait sinds 2009 de creatieve scepter bij Céline. Ze begint voorzichtig, niet boem met een grootse catwalkshow, maar met een kleine resort (tussen) collectie. Inkoper Debbie de Jonge Urbach van Azzurro in de PC Hooftstraat was erbij: “De presentatie was in een loft in Chelsea die was ingericht als een walk-in-closet, alsof we een kijkje namen in Philo’s eigen kast, heel persoonlijk, en daardoor anders dan andere ontwerpers.”

De Jonge Urbach was uitgenodigd omdat ze Céline al twee seizoenen verkocht. Niet per se omdat ze helemaal hoteldebotel van het merk was, daarvoor was het naar haar smaak te braaf. Maar toen ze zo’n drie jaar geleden het gerucht hoorde dat Philo de Amerikaan Michael Kors zou opvolgen, wist ze, nu moet ik instappen. In modekringen is namelijk alleen al de naam Phoebe Philo genoeg om reuring te veroorzaken.

Philo begon haar modecarrière tien jaar geleden bij Chloé als assistent van Stella McCartney. Het verhaal gaat dat het Philo is die Chloé’s succesvolle koers bepaalt – en niet de dochter van Beatle Paul McCartney. Nadat McCartney in 2001 opstapt om haar eigen label te beginnen, volgt Philo haar op als artistiek directeur en al snel rijst de omzet de pan uit.

Vervolgens doet Philo iets trés onmodisch. Op het hoogtepunt, in 2006, trekt ze zich terug uit de mode om zich te wijden aan haar gezin. Wat ook speelt, zo vertelt ze later, is dat ze zich niet meer kan vereenzelvigen met het zoete en sexy Chloé imago. Terugblikkend op haar beslissing zegt ze: “Weggaan bij Chloé voelde als het meest oprechte dat ik kon doen, voor mijn integriteit, mijn man en mijn dochter.”

In de drie modeloze jaren die volgen loopt Philo volgens eigen zeggen vooral rond in pyjama’s en trainingspakken. Even overweegt ze een eigen label, maar een telefoontje met de ‘opvolgvraag’ van Céline’s eigenaar (luxegroep LVMH), maakt aan dat idee een eind.

Tijdens de eerste Céline presentatie in Londen hoorde Debbie de Jonge Urbach dat Philo een ‘tough lady’ was om mee te onderhandelen. “Ze had een heel eisenpakket. Logisch. Philo wérd gevraagd, en wist wat ze waard was.”

Een van de eisen die wordt ingewilligd is de verhuizing van de ontwerpstudio van Parijs naar Londen, Philo’s woonplaats. Tot ongenoegen van de in Parijs woonachtige medewerkers, waaronder Nederlander Tom van Lingen die al jaren werkt voor Céline en nu elke maandag de Eurostar richting Londen neemt.

 

Met slechts drie collecties is Phoebe Philo momenteel één van de invloedrijkste  mensen in de mode-industrie. Veel gekopieerde blikvangers uit de eerste collectie voor zomer 2010 zijn T-shirts en jurken in boterzacht leer, hoge pantalons met wijde rechtvallend pijpen en korte uitstaande rokjes in A-lijn afgezet met contrasterende leren biesjes, een typisch Céline kernmerk. Alle ontwerpen ogen glashelder van snit. Over haar eerste collectie zegt ze tegen style.com: “Ik dacht, ik trek het gewoon strak. Ik maak het sterk en krachtig—een soort van hedendaags minimalisme.”

De collectie voor deze zomer hangt inmiddels in de winkels en onderscheidt zich van de twee voorafgaande door de toevoeging van handwerk – met jassen van grof geweven stoffen. Bepaald goedkoop is het merk niet. Daar staat tegenover: de afwerking van de kleding is van het hoogste niveau en de kwaliteit van het kasjmier, leer en andere stoffen is ongekend.  Klanten die eenmaal gewend zijn aan Céline zijn hooked – verslaafd – en komen er voor terug, zegt Debbie de Jonge Urbach.

Waar de Philophiles ook bijzonder blij van worden zijn de lederwaren; de tassen en de schoenen, vanouds de corebusiness van het luxelabel dat in 1945 wordt opgericht door Céline Vipiane, een Française die begint met kinderschoenen. Vanaf de jaren zestig richt Vipiane zich met chique kleding op de iets rijpere vrouw.

Met Philo alleen al als accessoireontwerpster heeft Céline (lees: eigenaar LVMH) goud in handen. Dat de Britse gewilde it-bags kan ontwerpen, wist LVMH al. Voor Chloé ontwierp ze onder andere de Paddington, een handtas met opvallend goudglanzend hang- en sluitwerk die perfect paste bij Chloé’s glamourclientèle.

Haar strak vormgeven Céline tassen zijn niet alleen mooi, maar ook efficiënt. Debbie de Jonge Urbach heeft een verklaring: “Als een werkende vrouw aan het roer staat weet ze wat belangrijk is voor vrouwen. Dat merk ik ook bij Stella McCartney. Vrouwen die kinderen hebben en werken weten wat vrouwen nodig hebben.”

Hoe Phoebe Philo, over wie weinig bekend is, behalve dat ze gek is op paardrijden, junkfood en haar familie, is één ding tamelijk verontrustend. Philo kampt namelijk met een enorme faalangst. Eerder deed dit haar de das om bij Chloé. Om er van af te komen heeft ze alles geprobeerd, van medicijnen tot therapie. Wat helpt, zegt ze, is dagelijks vijf minuten meditatie. En dat is een hele opluchting voor het groeiende leger Philophiles.

EERDER GEPUBLICEERD IN HET PAROOL

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.