Top menu

Jeansmake-over door Matthew Ames voor Weekday

Het Zweedse Weekday doet het met Matthew Ames, een Amerikaanse ontwerper die de echte mode diehards nog kennen van de Arnhem Mode Biënnale (2007). Ames, toen rising, nam niet lang daarna een drastische stap en verdween van het modetoneel. Hij had het even gehad met het dwingende systeem. Dapper, hij ging lesgeven. Zijn collecties doken vervolgens op in mijn favoriete blad Encens, dat Ames’ cleane ontwerpen mixte met die van eighties ontwerpers zoals Anne Marie Beretta, net als Ames voorstander van heldere esthetiek met veel volume en geen details.

No frills, clean design, zei Ames die speciaal uit New York was gekomen om zijn collectie Prairie uit te leggen. Prairie gaat over jeans, volgens Ames een typisch Amerikaans product dat hij geheel in Ames-stijl ontdeed van overbodige frills. Ik zag een ‘kale’ collectie met fijne jumpsuits, stoere uniseks bodywarmers, maar ook een sierlijke jurk met asymmetrische schouder, alles uitgevoerd in kwalitatieve mooie materialen zoals gewassen zijde en gecoate katoen.

“De bedoeling,” legt Ames uit, “is dat alle stukken onderling combineerbaar zijn, en dat je ze kunt mixen met andere stijlen.” Vanwege het tijdloze karakter van de stukken lukt dat prima. “Ik hou van doordachte mode”, zegt Ames. Hij verafschuwt de modementaliteit van snel, sneller, snelst.

Lovenswaardig van een snelle modeketen als Weekday is dat ze de visie van de zachtjes tegen het modestysteem trappende Ames deelt, en hem als ontwerper onder de aandacht van een breed publiek brengt. De collectie – vrouwen, mannen, uniseks – is te koop vanaf 4 april bij Weekday en online.www.weekday.com

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.