Top menu

Dior, Givenchy en YSL verslaafd aan stoffen van Abraham

Zijde & Prints uit het Abrahamarchief: Couture in Kleur. Goed, deze niet al te heldere titel doet wellicht niet alleen bij modeleken de wenkbrauwen fronzen.

Een tipje van de sluier. Het ModeMuseum in Antwerpen geeft een duidelijk beeld van het omvangrijke archief van de Zwitserse fabrikant Abraham die in 2002 zijn laatste stofontwerpen verkocht. De expositie is onderverdeeld in ruim twintig thema’s, waarvan de meeste nogal obvious – ruiten, stippen, dierenprints, enzovoort. Ook krijg je inzicht in het drukproces en hoe topcouturiers als Yves Saint Laurent, Dior en Balenciaga tientallen jaren geleden al die blommen, stippen en panters verwerkten.

Het is een simpele opzet, maar doeltreffend. Heb je niks met stoffen en dessins, dan sta je snel weer op de Antwerpse keien.

Ik ben er dol op en vond het een openbaring om zo’n rijkdom aan stoffen te zien.

Rachelle, charmeuse, faille, georgette, lamé, mousseline. Het zijn allemaal stoffen waarvan de namen met handgeschreven blokletters geschreven staan op de ruggen van grote stalenboeken. Die boeken staan in rijen in een kast, naast boeken over modegrootheden zoals Christian Dior die de stoffen gebruikten. In vitrines liggen enkele stalenboeken opengeslagen en zie je intense tinten en allerlei patronen in ontelbare kleurencombinaties. Schoonheid die ook triest maakt, want zeg nou zelf, kijk in een doorsnee winkel en je ziet niets anders meer als jeans en inferieure jerseys.

Het Abrahamarchief vertelt meer. Je ziet ook hoe belangrijk dessins zijn geweest voor het oeuvre van Yves Saint Laurent. Probeer het gemiddelde YSL ontwerp maar eens voor te stellen in egaal wit. Omdat er wanden vol foto’s hangen krijg je een lesje modefotografie mee. Om maar wat te noemen.

Minpuntje: slechts één chifonnetje op de hele tentoonstelling mag je met vingers aanraken.

Zijde & Prints uit het Abrahamarchief: Couture in Kleur. T/m 11-8. www.momu.be

Gerelateerde Artikelen:


Een reactie op Dior, Givenchy en YSL verslaafd aan stoffen van Abraham

  1. Hilbrand 4 april 2013 om 07:59 #

    Mooi artikel, ik denk dat we eens gaan kijken bij die tentoonstelling. Gelukkig kun je bij ons al die mooie stoffen nog vinden en er wat moois van laten maken. Jersey’s hebben we ook, maar wel van zijde. Alleen zijdes met dessin zijn moeilijk aan te komen, stoffenhandelaren zien al dat trendy spul toch als een risico geloof ik.