Top menu

Het gezicht van 1966 Twiggy & David Bowie

Vandaag is de opening van de grote David Bowie expositie in Londen. Tussen de talloze vips zoals Kate Moss, zou ook Tilda Swinton komen als Bowie’s double. Vanaf zaterdag is het spektakel open voor het publiek. Ik sta even stil bij wat lang mijn favoriete albumcovers was: Pin Ups uit 1973 van David Bowie. Het model op de hoes heeft haar hoofd neergevleid tegen de schouder van Bowie, haar gezicht is verborgen achter een laag glamour make-up; ze kijkt glazig. Die vrouw is Twiggy. De Twiggy van de platenhoes lijkt niet op hoe wij haar kennen: grote poppenogen en een ondeugend blond hoofdje

De legendarische foto van was overigens een ideetje van Twiggy’s toenmalige vriend/fotograaf/manager Justin de Villeneuve en bedoeld als cover van de Vogue. De destijds razend populaire David Bowie zou de eerste man zijn op een Vogue-cover. Dat ging de Britse Vogue uiteindelijk toch te ver. De Villeneuve stond de foto af voor de Pin Ups hoes. Het werd een van de populairste hoezen ooit. Justin De Villeneuve vereeuwigde zijn vriendin het “Gezicht van 1966”  ontelbare keren.

Twiggy wordt in 1949 geboren als Leslie Hornby in een Londense voorstad. Sprietig, petieterig en sproetig is ze altijd geweest. Voordat ze als Twiggy furore maakt luistert ze naar de naam Sticks en vervolgens Twigs. Sinds 1966 de hele wereld haar als Twiggy, het supermodel uit de swinging sixties.

In Engeland, en Amerika waar ze een poosje jureert in America’s Next topmodel, kan ze nog altijd niet onopgemerkt over straat. In een grote stad als Amsterdam zullen waarschijnlijk weinigen haar opmerken. Het is dan ook bijna vijfenveertig jaar geleden dat haar ster als tieneridool straalt.

Als het aan Twiggy zelf had gelegen was ze het liefst modeontwerpster geworden. Opmerkingen van vrienden om zichzelf eens aan een modellenbureau te showen wuift ze steevast weg: “Ik lachte er altijd maar om, immers ik was hartstikke dun en nog klein ook.”  Een kapper, die werkt bij de trendsettende Vidal Sasoon, weet haar te overtuigen van haar sprankelende schoonheid en laat haar fotograferen met een nieuw fris blond bob kapsel. Die foto’s, die als reclame in de kapsalon hangen, worden opgemerkt door een moderedactrice. En dan gaat het net zo snel als de tijdcapsule met daarin een Twiggy-foto die later de ruimte in wordt geschoten.

GEZOCHT: JONGE MODELLEN

Twiggy is het juiste meisje op het juiste moment in de juiste plaats. Londen is die jaren het middelpunt van de wereld. De beste muziek (van Beatles tot Stones), mode (Mary Quant) en modebladen (Nova, Queen) komen er vandaan. Ook voor shoppen is London the place to be. Mary Quant zet de modetrends. Voor haar label Bazaar ontwerpt ze de minirok en even korte hemdjurkjes, allemaal in vrolijke kleurtjes. Dit nieuwe kinderlijke modebeeld schreeuwt om passende modellen. Terugblikkend op deze ontwikkeling zegt Twiggy:  “Plotseling moest je gewoon jong zijn. Omdat alle modeontwerpers jonge mode ontwerpen zoeken ze jonge modellen, en klaarblijkelijk liepen er daar niet heel veel van rond.” De topmodellen van toen, zoals de aristocratische en vrouwelijke Jean Shrimpton en de sexy, mysterieuze Veruschka, belichamen niet datgene wat nodig is om spontane jonge mode te promoten. De vijftienjarige Twiggy past met haar grote blauwe kijkers, blonde korte lokken en borstloze, rechte figuurtje perfect in het plaatje. Moderedactrices kleden haar in krappe korte overgooiersetjes en korte rokjes. Fotografen accentueren haar slungeligheid met onbeholpen x-beenachtige houdingen.  Twiggy wordt wereldwijd een hype. Er komt een Twiggy barbie in 1967, meisjes willen dezelfde lange wimpers dus komen er valse Twiggy wimpers. Twiggy tassen, panty’s, truien en lunchtrommels volgen. Het jeugdidool krijgt zelfs haar eigen tijdschrift: TWIGGY. Tienermeiden kleden zich net zo lijzig als hun idool en dragen panty’s en Mary–Janes, platte schoenen met wreefbandjes.

TWIIGGY VERSUS KATE MOSS

Twiggy is, wat we zoveel jaren later een it-girl noemen. Als het gaat om de bekendste Britse topmodellen past ze in het rijtje: Lily Cole, Stella Tennant, Erin O’Connor, Agyness Deyn en de grootste aller tijden Kate Moss. Net als Kate, die op haar veertiende werd ontdekt op een vliegveld, overrompelde Twiggy de wereld met haar puurheid en kwetsbare uitstraling. Nog een overeenkomst: beiden zijn even lang – of in dit geval voor een topmodel even kort: 1,72 meter. Een groot verschil is de levens die ze leiden. Vergeleken bij Kate Moss is Twiggy heilig. Ze drinkt niet en heeft drugs altijd verafschuwd.

Terwijl er aan de ruim twintigjarige (!) carrière van La Moss geen eind lijkt te komen, piekt Twiggy als model erg kort. Al na vier jaar werken, ze is negentien, kondigt ze aan te stoppen en zich te richten op acteren, zang en dans. Écht nauw neemt ze het niet met deze uitspraak. Begin jaren zeventig doet ze nog vrij veel modellenwerk, waaronder de Bowie-hoes. Haar toneel- en filmcarrière verloopt voorspoedig, in 1972 wint ze voor haar rol in de The Boyfriend een Golden Globe voor Best New Talent.

Vijf jaar later trouwt het begeerde ex-model, maar het huwelijk, waar dochter Carly uit voortkomt, houdt kort stand. Haar ex-man, een alcoholist, overlijdt in 1983. Het moet de donkerste periode in haar leven zijn geweest. Haar tweede man, acteur Leigh Lawson, leert ze kennen op de filmset, ze vormen nog altijd een gelukkig paar.

De Twiggy van nu is iets voller, heeft lang blond haar en je zou haar zo voorbijlopen. Ruim zestig jaar geef je haar beslist niet, maar het sprankelde van weleer is verdwenen. Twiggy is een lucratief merk geworden. Sinds het warenhuis Marks & Spencer haar vanaf 2005 regelmatig inhuurt als boegbeeld schieten de verkoopcijfers omhoog. Vorig jaar lanceerde Twiggy beddengoed en een kledinglijn voor de Britse postcatalogus Littlewoods. Ze heeft zeven boeken geschreven en tientallen singles en een aantal albums op haar naam staan.

Een paar jaar geleden was  ze als nieuw gezicht voor het cosmeticamerk Olay (heet bij ons Olaz,vroeger Oil of Olaz) ook eens negatief in het nieuws. In de advertentie voor een anti-rimpelcrème is haar gezicht overduidelijk gefotoshopt. Zelfs de Britse regering bemoeit zich hiermee en spreekt schande van het fotoshoppen van bekende mensen. Er is een wet in de maak die dit moet verbieden.

En Twiggy? Zij zal het waarschijnlijk sowieso onbegrijpelijk vinden dat ze nog steeds voor alles en nog wat wordt gevraagd.  Onlangs zei ze relativerend over haar carrière: “Wat mij is overkomen is een kans van god weet één op hoeveel miljoen.”

Gerelateerde Artikelen:


, , , , , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.