Top menu

Iris van Herpen met ready-to-wear in Parijs

Karl Lagerfeld nodigt haar uit voor zijn hippe feestjes, ze showt couture in Parijs, ze heeft al een grote overzichtsexpositie gehad, stijlicoon Daphne Guinness en muzikant Björk zijn vaste coutureklanten en Lady Gaga is herhaaldelijk gespot in haar kleding. De carrière van Iris van Herpen gaat in een sneltreinvaart.

Het volgende hoogtepunt is de lancering van een gloednieuwe Iris van Herpen ready-to-wear collectie in Parijs. Toen ik Iris van Herpen twee maanden geleden sprak zat ze midden in de productie van die 24-delige collectie. Ze kon niet wachten om alles zelf aan te trekken. Enthousiast somde ze op wat ze allemaal had ontworpen: lange jurken, jassen, korte rokjes, blouses, een legging maar ook knitwear. “Allemaal draagbaar en gemaakt van heel mooi materiaal als zijde, leer, kasjmier en bijzonder details van plexiglas”, zei Iris van Herpen. “Mooi materiaal vind ik belangrijk, als ik zelf winkel let ik daar op.”

Vandaag mochten pers en inkopers de afwisselende collectie dan eindelijk bekijken. Meteen duidelijk: handwerk, staat net als bij Van Herpens haute couturelijn, in de meeste stukken centraal, zoals een ecru bikerjack met rijgwerk van leren ‘veters’, een wollen jurk op de schouder bezet met ‘kristallen’ van plexiglas en een zwart jurkje met op borsthoogte open borduursel van metaaldraad. Draagbaar waren eenvoudige rechtvallende zijden blouses met metalen knoopjes aan de manchetten en een romantische zwarte vloerlange deels transparante rok met leren tailleband. Red carpet waardig waren lange zwarte jurken waarbij het accent lag op de open rug met losvallende stukken stof.

Geïnspireerd op wat ik een van de mooiste stukken vond uit de haute couture collectie – een fragiel ogend, lichaamsvolgend zwart kort jurkje met een gaasachtig open structuur afkomstig uit de 3D-printer – was een klein bolerootje van hetzelfde materiaal dat vrij hard aanvoelde.

Nieuw voor Van Herpen is knitwear, zoals een legging met ajourgaatjes verspreid over de benen. Eenvoudig en commercieel maar wel prijzig € 850. Veel duurder waren een overdadig versierde bordeauxrode leren franje-jas, en een lichaamsvolgende groenbruine leren jurk van € 5900. Nog altijd een schijntje vergeleken met de couturestukken die tientallen duizenden euro’s kosten.

Of de winkels, waaronder het Amsterdamse Van Ravenstein en Carma Coma, deze week gaan inkopen is afwachten. Ik gok erop dat de ontwerpen vooral in de smaak zullen vallen in Azië en Rusland vanwege showy artistiekerige decoraties. Op gebied van draagbaarheid, maar ook ontwerptechnisch valt er aan deze debuutcollectie nog wel iets te verbeteren, maar het vertrekpunt is goed. En de zwarte 3D geprinte kleerhangers zijn top.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.