Top menu

Interview Christian Wijnants, Woolmark prijs winnaar

Afgelopen week won de Belgische ontwerper Christian Wijnants de International Woolmark Prize ter waarde van 100.000 dollar, en een samenwerking met zes vooraanstaande verkooppunten wereldwijd – waaronder Harvey Nichols in Londen. De ontwerper die dit jaar het tienjarig bestaan van zijn label viert, werd daarmee in één klap bekend in groot modeland. Uit handen van Donatella Versace en Victoria Beckham ontving de 34-jarige ontwerper de prijs. In juli 2012 won hij de European Woolmark Prize waarmee hij als Belg Europa mocht vertegenwoordigen.

Christian Wijnants, die studeerde aan de Antwerpense Academie voor Schone Kunsten, had overigens al wat awards op de schoorsteen staan. Zo won hij na zijn afstuderen in 2000 eerder een grote prijs op Hyères, Andam en de Swiss Textiles Award. Met de Woolmark prijs is de serie compleet. Wijnants heeft momenteel wereldwijd een dertigtal verkooppunten.

De collectie die Christian in Londen presenteerde lieten zijn vernieuwende kijk op wol en productie zien. Vertrekpunt van de collectie was het garen. Vanuit wit garen vervaardigde de ontwerper een zestal outfits uit één stuk. Het kleurenpalet verliep van wit naar een dieprood en groen, uitgevoerd in merinowol. Christian gebruikte verschillende hand-verf technieken om het gewenste effect te bereiken. Sommige breisels werden gerafeld en opnieuw in elkaar gezet om tot een uniek oneven effect te komen.

Gefeliciteerd, je hebt de Woolmark prijs gewonnen, wat nu?

Ik heb helemaal geen plannen gemaakt…want ik dacht niet dat ik ging winnen! Ik ga nu eerst de focus leggen op mijn show in Parijs en dan zie ik wel verder.

Ja je showt weer in Parijs, wat kunnen we verwachten en waarom een show?

Ik wilde weer showen omdat het de beste manier is om een collectie te laten zien. De woolmark collectie zal geïntegreerd worden in de show. Met mijn rentree in Parijs hoop ik mijn label verder op de kaart te zetten. Het prijzengeld zal dan ook deels gebruikt worden om te kunnen blijven kunnen showen op Paris Fashion Week maar ook om verder onderzoek naar het gebruik van wol in zijn collecties te kunnen ontwikkelen.

Wat gaan we voor nieuws zien in Parijs?

Een kleine schoenencollectie! Inspiratie was het grafisch effect dat voort kwam uit de tie-dye in de woolmark collectie. Het is de eerste keer dat ik schoenen doe, en dat is heel anders werken dan ik gewend ben.

Door Eve-Marie Kuijstermans. Foto onder: de jury met Donatella, Diana, Franca en Victoria. www.christianwijnants.be

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.