Top menu

SCHUNCK* opent met Monique van Heist

SCHUNCK* is een multidisciplinaire plek in Heerlen waar veel kunstdiscipline samenkomen. Tot grote verbazing van de kersverse directeur Christie Arends, kwam modevormgeving nog nooit aan bod. Daar brengt Arends nu dus verandering in.

Als curator van het Zeeuws Museum werkte je al eerder met Monique voor de expositie ‘Mode met Monique’. Wat is de kracht van Monique als samensteller van een tentoonstelling?

Monique is een onderzoeker. Zij onderwerpt zich niet aan de heersende wetten van het moderegime om een tweejaarlijkse collectie te maken, maar breekt uit het systeem. Ook onderzoekt zij nauwgezet de historie, de achtergrond van kledingstukken en verwerkt die in de tijdloze klassiekers. Hetzelfde geldt voor cultuurhistorische invloeden. Deze tentoonstelling kenmerkt zich doordat zij vooral op zoek gaat naar haar Limburgse roots. Van carnaval tot fanfare. En ze heeft heel veel humor, ook fijn.

In het persbericht lees ik dat ‘de carnavalstraditie, harmonie- en fanfarecultuur raakvlakken hebben met de wereld van Monique van Heist,’ is die Monique van Heist zo’n feestneus dan?

Jazeker, weet je dat niet dan? En ze komt uit Limburg hè, daar is iedereen feestneus, waarom denk je dat carnaval hier zo massaal gevierd wordt? Het is het Bourgondische Limburgse leven waar plicht en plezier goed gecombineerd worden. Maar alle gekheid op een stokje, het Monique’s haar Limburgse roots waar ze dieper op in gaat in deze tentoonstelling.

Sinds augustus ben je directeur van Schunck, voor velen een vrij onbekend kunstcentrum, hoop je met VANHEISTINHEERLEN Schunck* op de kaart te zetten?

Uhhh ja natuurlijk hoop ik dat. SCHUNCK*, maar ook Heerlen, zijn namelijk het best bewaarde geheim van Nederland, met een geweldige plek als SCHUNCK* en nog wel meer heel bijzondere dingen. Randstedelingen denken vaak dat er buiten de randstad nooit iets gebeurt – eerlijk gezegd, dacht ik dat zelf ook toen ik nog in Rotterdam woonde – maar dat is echt totaal niet waar. Heerlen en Zuid-Limburg zijn binnen enkele jaren the-place-to-be, let maar op. Veel cultuur, leuke mensen, goedkoop wonen en geweldige natuur. En zeg nou zelf Georgette, wat is er mooier dan Limburg?

 Fryslân Boppe?

VANHEISTINHEERLEN Van 20 apr t/m 4 aug 2013 in SCHUNCK*  www.schunck.nl

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.