Top menu

Interview met Scott Schuman, aka The Sartorialist

Scott Schuman, verwierf sinds 2006 grote bekendheid met zijn modeblog The Sartorialist waarop hij mensen met een bijzondere eigen stijl vastlegt. Schuman signeerde dinsdag Closer, zijn vuistdikke fotoboek.

Straatfoto’s van over de wereld. Stralende mensen, vaak onbekend en een enkele keer heel bekend (Giorgio Armani). Iedereen valt op door eigen kleedstijl, het zijn duidelijk geen trendvolgers. Gewone mensen die allemaal Scott Schuman tegen kwamen.

In Schumans nieuwe boek Closer staan 507 foto’s geschoten in Parijs, Seoel, Milaan, Stockholm, Las Vegas en veel meer steden. Een foto uit 2011 is gemaakt in Amsterdam: een meisje in een oranje overgooier, omringd door drie opgeschoten jongens in Ajax shirt. “Van Amsterdam had ik zo’n mooi beeld, ik wilde er altijd al eens heen”, zegt Scott Schuman. “It was fun!”. Wat hem opviel was de culturenmix van Noord-Europeanen  en mensen uit de voormalige koloniën. “Heel mooi”, zegt Schuman vanuit Parijs waar de mannenshows voor winter 2013/2014 in volle gang zijn.

Waarom hij in 2011 in Amsterdam was –  voor werk of plezier – kan hij zich niet meer herinneren. De meest invloedrijke streetstyle-modeblogger is dan ook constant onderweg. Dagelijks jaagt hij op nieuwe foto’s die hij ‘s avonds post op thesartorialist.com. Uit zijn collectie van duizenden foto’s stelde hij twee boeken samen. Schumans eerste boek is met ruim 100.000 verkochte exemplaren een groot succes. Spottend: “De uitgever is héél aardig voor mij.” Maar eerlijk gezegd interesseren die aantallen hem niet. Dat hij tijdens het signeren zijn publiek ontmoet, vindt hij veel waardevoller. Dat contact is precies de reden waarom Schuman zeven jaar geleden begon met zijn blog. Hij geniet van tientallen reacties en honderden ‘likes’ op elke foto die hij op zijn blog zet.

Omdat mensen meer dan ooit andere mensen bestuderen om inspiratie op te doen, wordt Schumans blog al snel een hit. In 2007 schrijft de Britse krant The Observer: “Hij is meer dan een geweldige fotograaf, hij veranderde de manier waarop wij kijken naar mode.” Schuman kan zich hierin vinden. “Al heel lang schotelen de grote modebladen ons steeds hetzelfde voor: de schoonheid van de jeugd, de schoonheid van gedistingeerde kleding. Ik onderscheid me van de traditionele modefotografie door de schoonheid van jeugd én de schoonheid van volwassenheid te fotograferen. Bij mij draait het om schoonheid in veel facetten van het leven.”

Vorig jaar werd Scott Schuman (46) gelauwerd met de Amerikaanse CFDA Media Award, een mode-oscar. Voor hem de bevestiging dat mensen zich voelen aangesproken door wat hij ‘eerlijkheid’ noemt. “Ik trek mensen die ruimdenkend zijn, we delen het zelfde standpunt over mode.”

Hij schiet dagelijks tientallen foto’s. Waarom haalt de ene wel en de andere niet zijn blog? “Dat probeer ik niet eens uit te leggen. Ik moet me zeker voelen over een foto. Ik denk aan hoe mijn ‘catalogus’ aan beeld er over dertig of veertig jaar uit ziet. Wat past daar in, en wat niet. Ik fotografeer alleen als ik iets zie waarop ik móet reageren. Ik heb echt geen agenda van wie en wat ik wil schieten.” Vergelijk Schuman dus niet met een antropoloog die allerlei menstypes in kaart brengt. “Nee! Ik zie mezelf als een kunstenaar. Ik ben geen antropoloog of journalist. Ik geef via mijn blog mijn foto’s om met iedereen te delen wat ik voel met mijn hart.”

Wat opvalt aan Schumans werk is zijn oog voor kleur, vorm en detail. Hij weet op elke locatie precies die mensen er uit te kiezen die ‘het’ hebben. Hij is natuurlijk vaak op locaties waar iets met de mode gebeurt, zoals nu bij de shows in Parijs. Maar ook als hij verder afdwaalt in een stad weet hij ze er uit te pikken. En door de manier waarop hij ze fotografeert is iedereen in zijn boek mooi. Niet zoals in de modebladen, en niet in de kleren die de mode van het moment voorschrijft, maar op een meestal heel eigen en natuurlijke manier.

Hij reageert fel op de observatie dat ondanks die ruime blik geen dikke mensen in zijn boeken staan. “Zeker wel! Maar ik ben heel goed in het mooi fotograferen van mensen.” Als voorbeeld noemt hij Garance Doré, zijn vriendin die volgens hem ‘curvy’ is. In Closer wijdt hij enkele pagina’s aan de brunette, eveneens modeblogger. Maar ‘curvy’ kun je haar alleen noemen als je anorexia als maatstaf neemt.

In blogsferen staan de altijd goedgeklede Schuman en Doré bekend als Bogart & Bacall, naar de glad geklede filmsterren van weleer. Samen behoren ze tot de modeblogtop.

Streetstyle-bloggen is in de mode-industrie nog altijd een fenomeen. In Parijs, Londen en New York moeten bezoekers van shows door een haag van bloggers. Hun foto’s verkopen ze aan bladen en komen op hun blogs uiteraard. Hoe Schuman de toekomst ziet van het medium? “Streetstyle fotografie zal altijd bestaan zolang mensen fotograferen met hun hart, net zoals een eeuw geleden de Duitser August Sander en Parijzenaar Jacques Henri Lartique het straatleven fotografeerden.”

Scott Schuman is nog lang niet op uitgekeken op zijn vak. “Mijn werk biedt mij dankzij internet meer mogelijkheden dan ooit tevoren.”

Bang dat de belangstelling van zijn volgers zal afnemen is hij niet. “Als je eerlijk schiet, zijn mensen altijd geïnteresseerd in je mening, maakt niet uit of ze het met je eens zijn of niet.”

Zeven jaar fanatiek foto’s bloggen leverden Schuman veel goed betaalde fotocampagnes op voor onder andere Burberry, DKNY Jeans en Nespresso. Die verdiensten zijn mooi meegenomen, maar, zegt Schuman “als je relevant wilt blijven moet je doorgaan met jezelf ontwikkelen.” Hij ziet het als een uitdaging zijn blog naar een hoger niveau te tillen. Hoe hij dat aanpakt, dat wordt de komende maanden duidelijk op thesartorialist.com.

The Sartorialist. Closer. Penguin Books € 25. www.thesartorialist.com

Auteursrecht Georgette Koning

Gerelateerde Artikelen:


, , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.