Top menu

Hogeschoolmode

Vanavond opent de Amsterdam Fashion Week met de traditionele twee modeshows. Dit keer is niet gekozen voor opkomende Nederlandse designers, maar voor twee gevestigde modemerken. Het kleurrijke Arnhemse The People of The Labyrinths, opgericht in 1984 door Hans Démoed en Geert de Rooij, toont ontwerpen uit hun met de handgeprinte Potl hoofdlijn en hun tweede lijn A.maze by Potl. De tweede openingsshow komt van het Amsterdamse Individuals. (beeld)

Individuals is geen standaard modelabel, maar in 2006 opgericht als ‘reality’-school voor derdejaars van het Amsterdam Fashion Institute (AMFI). Studenten van drie richtingen – mode, marketing en branding – leren samen wat het is om in een klein modebedrijf te werken. “In het begin was dat een zoektocht naar hoe we daar drie afdelingen van de school in konden betrekken”, zegt Peter Leferink, hoofddocent fashion & design en creative-manager van Individuals. “Maar sinds een jaar of drie hebben we het voor elkaar. Ons imago is helder afgekaderd: sterk en duidelijk.”

Hoewel Individuals niet is opgezet om inkomsten te generen, is het merk uitgegroeid tot een kostendekkend succes met acht verkooppunten, waaronder de eigen AMFI-winkel aan het Amsterdamse Spui.

Voorloper van Individuals is Collectie Arnhem, het experimentele label van ArtEZ hogeschool voor de kunsten Arnhem. Het geeft voor de officiële opening van de Fashion Week dinsdag een show in Amsterdam. Collectie Arnhem laat sinds 1999 modestudenten kennismaken met alle productieschakels in de mode: van ontwerpen, productie, presentatie, verkoop, de pr tot en met de sponsoring.  “Belangrijk is ook dat studenten in een team leren werken,” zegt Matthijs Boelee, hoofd mode in Arnhem. Met drie verkooppunten draait Collectie Arnhem quitte. Prima, zegt Boelee: “We zijn er voor het onderwijs en zijn geen commercieel merk.”

Mooi meegenomen is dat beide labels fungeren als uithangbord voor de academie. Want welke ontwerper in de dop wil niet zijn of haar ontwerpen in winkels en op de catwalk van een echte Fashion Week zien?

Verkooppunten via www.amfi.nl  www.collectiearnhem.nl

Gerelateerde Artikelen:


Een reactie op Hogeschoolmode

  1. Edwin 23 januari 2013 om 11:11 #

    Wat een fijn artikel! x