Top menu

Blikseminslag bij Iris van Herpen

“Electrifying !” gilde een Amerikaanse journaliste na afloop van “Voltage”, de vierde coutureshow van Iris van Herpen in Parijs. De journaliste sloeg de spijker op de kop. Het vonkte maandagmiddag letterlijk in de barokke ronde balzaal van het chique Grand Hotel Intercontinental. In het midden van de verduisterde ronde zaal stond een grijs ‘standbeeld’, tenminste dat dacht iedereen. Tot het ‘beeld’ plotseling een elektriseermachine werd. Dat klinkt eng, en dat was het ook, met bliksemschichten die uit hoofd en ledematen vonkten. Ongetwijfeld de meest sensationele opening van een coutureshow ooit.

Nadat de bliksem, die ook nog angstaanjagend knetterde, was uitgeraasd, kwam de eerste look, die net als de twee die volgden uitgevoerd was in wit leer, en voor Van Herpens doen vrij ingetogen met abstracte ingesneden patronen, soms opgevuld met glimmende stukjes metaal.

Een WOW-moment werd veroorzaakt door wat in de verte leek op een aaibare bontjas. Mispoes. Het bleek een strak omhulsel bezet met ontelbare stekelige vormen afkomstig uit de 3D-printer.

Het mooist in zijn eenvoud vond ik de 2013 versie van Little Black Dress, ook dit kleine jurkje nam het publiek bij de neus. Van Herpen vindt het leuk dat mensen zelf gaan fantaseren over het materiaal. Het kleine zwarte jurkje was niet gemaakt van transparant kant maar wederom een 3-productie, afkomstig uit de allernieuwste type 3D-printer vertelde Iris backstage. Zelf was de ontwerpster uit het Betuwse Wamel strak ‘ingeveterd’ in een van haar nieuwe ontwerpen – een zwart lichaamsvolgend jurkje uit haar ready to wear collectie die gepresenteerd zal worden tijdens de modeweek in Parijs in februari/maart.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.