Top menu

Wegdromen

En zo zat ik opeens, eind december, in de studiezaal van het Rijksmuseum met voor mij een stapel modeprenten en bladen van een eeuw oud. Dat kwam zo, een van mijn blogs ging over La Mode Parisienne van Alain Weill, een dik boek vol mode-illustraties met prachtige felle kleuren uit onder andere het mode/lifestyleblad Gazette du Bon Ton. Alles in het boek oogde zo fris, alsof de antieke modeprenten gisteren waren getekend.

Een paar weken geleden kreeg ik een mail van Els Verhaak, conservator Prentenkabinet. Ze mailde dat het Prentenkabinet van het Rijksmuseum sinds eind 2009 de collecties kostuum- en modeprenten van Raymond Gaudriault en Marie-Jes Ghering-van Ierlant had verworven. Het Rijks was erg blij met de ruim 4000 en vooral blij met de ruim twintig deeltjes van de Gazette du Bon Ton.  Het museum heeft nu niet alleen de prachtige prenten maar in veel gevallen ook het volledige tijdschrift waar die prenten ooit in zaten en waarvan de lay-out een lust voor het oog is.

Omdat Els had mijn blog gelezen nodigde ze me uit om de bladen en prenten eens in het echt te zien.  Nog net voor Kerst mocht ik langskomen, maar goed ook want het archief is nu tot april gesloten.

Het was geweldig. Het eerste blad dat ik voorzichtig uit een doos haalde was een Gazette du Bon Ton, een Kerst-uitgave, hoe toepasselijk, uit 1913/1914.  Onder de titel stond in krulletters Art  – Modes & Frivolite’s, en de naam van ‘directeur’ Lucien Vogel. Hij vond dat de mode-illustratie een art revue verdiende. Zijn Gazette toonde een nieuwe benadering van mode. Ook functioneerde het blad als venster naar het buitenland om de verfijnde Franse mode te promoten. Alles in het blad is bedoeld om het oog te plezieren, van de mooie illustraties, het handgeschepte papier de getekende advertenties tot de opmaak en het lettertype van de teksten.

En wat blijkt, de onderwerpen zijn nog steeds hetzelfde. Ik las over trends (strepen!), koken, beauty, de ultieme feestjurken en een verhaal met een spirituele inslag. Een Gazette du Bon Ton uit 1923 toonde voorbeelden van een nieuwe trend, chinoiserieën. What’s new pussycat?

Al het moois is inmiddels gefotografeerd en ingescand, en wordt over een tijdje digitaal ontsloten. Ik kijk er nu al naar uit. En in april zit ik weer in de studiezaal van het Rijks.

 

Gerelateerde Artikelen:


, , , ,

Een reactie op Wegdromen

  1. Danielle 7 januari 2013 om 20:58 #

    Laten we hopen dat die digitale versie voor iedereen in te zien is!