Top menu

Moam & Foam: nieuwe modegeschiedenis

Ontwerpers en fotografen maken van een bestaande foto samen weer iets nieuws. Het resultaat is te zien in Foam.

Vorig jaar werd Martijn Nekoui, student fashion & branding aan het Amsterdam Fashion Institute, beloond met een tien voor zijn modetentoonstelling tevens afstudeerproject Moam. De tongbreker is een afkorting van MOde AMsterdam. De insteek van Nekoui’s afstudeerproject was een kruisbestuiving van hedendaags modetalent en spraakmakende mode-iconen van vroeger. Het bleef niet bij het concept, de Amfi-student voerde de modetentoonstelling ook echt uit. Hij benaderde grote namen als Viktor & Rolf, die hij toevallig tegen kwam op straat, belde Fong Leng en koppelde ze aan jonge ontwerpers. Deelnemer Frans Molenaar leverde zelfs een financiële bijdrage. De expositie kon zich verheugen op behoorlijk wat bezoek en aandacht in de pers.

Na het succes van de eerste Moam-editie, ontwikkelde Nekoui een nieuw concept met het zelfde uitgangspunt. Ook fotografiemuseum Foam was gecharmeerd van zijn idee om gevestigde orde te koppelen aan jong talent. Ze gunden de 24-jarige culturele ondernemer een plek in het museum.

Donderdag 10 januari opent Moam  & Foam. Nekoui koos met het museum drie foto’s uit van beroemde Nederlandse fotografen: Anton Corbijn, Erwin Olaf en Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin. Deze beelden zijn opnieuw geïnterpreteerd door vijftien modeontwerpers die samenwerkten met vijftien bekende hedendaagse modefotografen. Zo laten Jolijn Snijders, bekend van haar rauwe fotografie, en couturier Claes Iversen hun visie los op een foto van Anton Corbijn.

“Moam blijft voorlopig nog wel even doorgaan”, zegt Nekoui. “De formule is sterk, en ik blijf updaten en verfijnen.” Hij denkt dat er zeker nog twee of drie edities zullen volgen.  Gesprekken voor Moam 3 met een “groter museum” zijn al gevoerd volgens Nekoui. De meeste in Foam geëxposeerde foto’s zijn te koop.

Foto: Robin de Puy. MOAM & Foam t/m 17 maart.www.foam.nl

 

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.