Top menu

Jacob Kok kleedt The Sims

Jacob Kok ontwikkelde samen met het populaire computerspel The Sims een collectie. Een installatie hiervan wordt tijdens de openingsavond van de achttiende editie van de Amsterdam Fashion Week getoond. Kok won in 2011 Project Catwalk, hij studeerde zeven jaar geleden af aan de Gerrit Rietveld Academie en is sindsdien bezig met verschillende kunstdisciplines, voornamelijk video-art.

Heb jij contact gezocht met The Sims of andersom?

Ik heb contact gezocht. Niet alleen met The Sims, maar ik heb ook andere bedrijven benaderd om eens te praten over een product. Zelfs Crocs.

Waarom wilden The Sims met je in zee?

Ik denk dat ze hun imago iets willen veranderen. Het is nu vrij nerdy. Wat niet verkeerd is, maar ik denk dat ze meer geassocieerd willen worden met de modewereld.

Wat stond er in je plan waardoor The Sims met je in zee gingen?

Ik kreeg carte blanche van The Sims, mocht dus doen wat ik wilde.

Je hebt de collectie ‘Paradijs’ genoemd.

Het gaat over hoe wij naar ‘Het paradijs’ kijken. Eva (van Adam en Eva) begon zich te schamen voor haar naaktheid na het eten van de verboden vrucht. Uit dat idee vormde zich mijn benadering. Ik wilde ‘lelijke’ kleding maken. Schaamvolle kledij, maar wel avant-garde dat prikkelt. Stukken waarin je niet gezien wilt worden, maar eigenlijk heel erg cool zijn. Deze uitspraak van Oscar Wilde zat ook in mijn achterhoofd: “Mode is een vorm van lelijkheid, zo ondraaglijk dat we haar om de zes maanden aanpassen.”

Het is uiteindelijk een installatie geworden waarin ik gebruik maak van het spel The Sims. Op deze manier laat ik zien dat je productieprocessen kunt omzeilen. Ik toon ook kleding, maar het gaat bij mij niet om verkoop. Mijn kracht haal ik uit het neerzetten van een beeld.

Is jouw collectie straks verkrijgbaar in het spel The Sims?

We zijn daar nog wel over aan het praten.

www.jacobkok.com

Door Martino Bidotti

Gerelateerde Artikelen:


, ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.