Top menu

Marc by Marc Jacobs nu open in Amsterdam

In de Utrechtsestraat opent vandaag een winkel van Marc by Marc Jacobs, de succesvolle tweede kledinglijn van de Amerikaanse topontwerper Marc Jacobs. Frans Torcqué en Cindy Bonenberg hebben plannen voor nog zo’n zeven winkels in Nederland voor. Crisis of niet.

Vanaf het moment dat Torcqué en Bonenberg in 2010 voor het eerst Marc by Marc Jacobs inkochten voor hun winkel Centre Neuf in de Utrechtsestraat, bluften ze: “Als jullie ooit in Amsterdam een winkel willen beginnen, dan wel met ons!” Wat hen meteen beviel is dat de Amerikanen ‘zonder poespas’ zaken doen. En natuurlijk de collectie: high fashion maar met toegankelijke en betaalbare vrouwen- en mannenmode en accessoires. Wat ze ook aantrekkelijk vonden is de enorme naamsbekendheid van het label dat twee keer per jaar een show geeft op de New Yorkse Fashion Week, iets wat het hele jaar door in modebladen free publicity oplevert. Torcqué: “In de toekomst overleeft de kleine zelfstandige alleen nog met grote namen met een duidelijke eigen stijl, want uiteindelijk koopt de klant een stukje imago. En ook bij de bank helpt het als je met een bekend merk aankomt.”

Frans Torcqué is een doorgewinterde retailer, hij werkte voor Hugo Boss, opende met zakenpartners diverse winkels, waaronder Spoiled (toen in de Leidsestraat, nu in de Wolvenstraat) en Fred Perry in de Hartenstraat. De zaken die hij heeft met Bonenberg zijn Centre Neuf,  Marc by Marc Jacobs en Wonhundred in de Utrechtsestraat. En daarnaast adviseert hij ondernemers,

Bonenberg en Torcqué waren niet de enigen die een Marc by Marc Jacobs winkel wilden openen. “Twee jaar hebben we met elkaar lopen vrijen.” Omdat er voor de Nederlandse markt meerdere kapers op de kust waren, trokken de Amerikanen de conclusie dat Amsterdam klaar was voor een vestiging. Aan de crisis die ondertussen verhevigde, en voor Torcqué een reden om niet te hard van stapel te lopen, hadden ze in Amerika geen boodschap.“Marc Jacobs is zo’n gewild merk, daaraan gaat de crisis totaal voorbij”, zegt Torcqué.

Natuurlijk waren er meteen veel mensen die de twee ondernemers voor gek verklaarden. Maar volgens Torcqué is het openen van een winkel nooit probleemloos. “Het blijft een grote investering en uit ervaring weet ik dat er altijd dingen mis gaan. In goede tijden is ondernemen net zo moeilijk.”

Toen in juli een pand vrij kwam tegenover Centre Neuf in de Utrechtsestraat, hadden Torcqué en Bonenberg de perfecte locatie gevonden. Want met bijvoorbeeld de hippe Negenstraatjes, heeft Frans Torcqué nooit iets gehad. “Ik kan er nooit iets vinden.” Hij weet dat het commercieel gezien een goede buurt is, maar de huur is er het dubbele van de Utrechtsestraat. Lachend: “Al verwacht ik dat door de komst van de Jacobswinkel de vraag naar winkelruimte in de Utrechtsestraat zal toenemen en dat de prijzen dus zullen stijgen.”

Het huurcontract is getekend in juli, en binnen de kortste keren gonsde het onder het modevolk dat er Marc Jacobswinkel naar Amsterdam kwam. Personeel diende zich spontaan aan bij Torcqué’s zakenpartner Bonenberg. “Puur omdat ze wilden werken voor het merk”, zegt Bonenberg. De verbouwing begon in oktober. Fans lieten teleurgesteld weten dat het allemaal wel erg lang duurde. Dat een deel van de collectie ook te koop was bij Centre Neuf, daar hadden ze geen boodschap aan. Torcqué snapt dat wel: “Winkelen gaat om belevenis”. En in de nieuwe Marc by Marc Jacobswinkel is alles Marc Jacobs: van de kleding, tot de accessoires en  gadgets. Het interieur is huiselijk, de kleur overwegend blauw. Het is de eerste vestiging in de nieuwe winkelstijl die Marc Jacobs in Amerika ontwikkelde. “Elk detail lag van te voren vast: van de deurknop, het blauw van de pui, tot de lampen, alles”, zegt Bonenberg.

Vandaag in Het Parool

Gerelateerde Artikelen:


, , , , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.