Top menu

Reiss: Brits & Cool & Koninklijk

“We maken luxe bereikbaar.” Een interview met David Reiss, oprichter van het gelijkname Reiss.

Mei 2011 bezoekt het presidentiële paar Michelle en Barack Obama het Britse koninghuis. Ze drinken thee met koningin Elizabeth en schudden handen met het pasgetrouwde koninklijke koppel William en Kate. De foto’s hiervan zijn memorabel genoeg om de internationale pers te halen. Omdat tegenwoordig wie wat draagt niet onvermeld blijft, weet de hele wereld razendsnel dat Kate haar elegante crème-kleurige Shola kocht bij de Britse highstreet-keten Reiss. Zo’n zes miljoen  mensen, benieuwd naar het merk, maar zeker ook naar de prijs van het jurkje, loggen vervolgens in op www. reiss.com. De website crasht, maar inmiddels weten we dat Kate’s jurkje, waarvan er overigens ‘slechts’ duizend waren gemaakt, voor de prijs van 175 pond, in no time was uitverkocht.

Bij Reiss (spreek uit als riece), hadden ze in hun ruim veertigjarige bestaan, zo’n publiciteitsgolf niet eerder meegemaakt. Al kwam het voorval behoorlijk in de buurt van een persmoment uit 2010 als de zelfde Kate een stormloop veroorzaakt op de ruim honderd Reiss-winkels (wereldwijd) nadat ze zich voor haar officiële verlovingsfoto laat vereeuwigen in ‘Nanette’, een wit jurkje met een sierlijke ruche. Een beroemder ‘visitekaartje’ dan royal Kate kan David Reiss, de oprichter van het modelabel, zich niet wensen.

David Reiss is een gesoigneerde en energieke gentleman die tegen de zeventig loopt. Als telg uit een kleermakersfamilie neemt hij in 1971 de familiezaak over, een winkel in keurige mannenmode in Petticoat Lane in Londen. De eerste Reiss-vrouwencollectie wordt pas in 2000 gelanceerd. De vrouwelijke, mooi gemaakte mode is een instant succes. Sinds vorig jaar worden Reiss damesmode en accessoires exclusief verkocht in de Bijenkorf.

Vanuit Londen legt David Reiss persoonlijk uit waarom de Nederlandse vrouw – voor het geval ze dit nog niet heeft gedaan – kennis zou moeten maken met zijn label. “Als merk staat Reiss voor traditie en innovatie. We maken luxe bereikbaar, en zijn heel modern.” De Reiss-klant typeert hij als cool, eigentijds en vrouwelijk. “Ze begrijpt kwaliteit en kiest daar voor.” Nadrukkelijk: “De Reiss-vrouw is modebewust, maar zéker geen slaaf van de mode. We geloven namelijk dat een ‘must have’-product iets is dat elke klant zelf zou moeten ontdekken. Om deze reden kiezen we niet voor het dicteren van modetrends, maar willen we klanten prikkelen en inspireren.”

Inspireren doet Reiss zeker. Neem maar eens een kijkje op de reiss.com, een zeer onderhoudende, mooi vormgegeven site als een magazine. De 69-jarige Reiss is zelf ook een groot fan: “Ik neem elke dag een kijkje!” Wekelijks brainstormt hij met zijn team over de inhoud. “We blikken dan vooruit, bespreken ideeën, en kijken hoe we het nog weer beter kunnen maken.”

De Reiss-site is online sinds 2007. David Reiss ervaart het medium als een mooie toevoeging, en als heel leerzaam voor het bedrijf zelf . “We zijn de afgelopen jaren behoorlijk inventief geworden in het vinden van manieren om reuring en belevenis omtrent ons label te creëren. We hebben een eigen geluid ontwikkeld en met winkels en web is Reis een multimedia-ervaring waarmee we ons verhaal op verschillende dynamische manieren vertellen. We willen echt voorzien in een stukje ‘theater’ en inspirerende emoties.”

De site doet dat met ‘behind the scene’-filmpjes van modeshoots en met veel blogs. In de rubriek ‘My secret’ onthullen personality’s hun favoriete plekken. Een keur aan gastbloggers wordt uitgenodigd: van makers van hippe modebladen als Love en iD, maar ook stylisten geven met foto’s hun visie op Reiss. Met zo’n creatieve invulling van de website, kan het dan ook niet anders dan dat David Reiss enthousiast praat over het medium dat de modewereld stormachtig heeft veroverd. “De directheid van internet en de promotie van het streetstyle-fotografiegebeuren naar een globaal platform heeft veel impact op de modewereld. Modebloggers zijn alsmaar invloedrijker geworden, en – zoals Reiss zelf regelmatig ervaart –  als er een beroemdheid is gespot in een jurk, dan achterhalen moderedacties in luttele seconden het merk van de jurk, en maken een link naar de site van het desbetreffende merk. Dit creëert een hype, de gevolgen hiervan zijn meteen zichtbaar in de verkoopcijfers.”

David Reiss mag dan bijna zeventig zijn, en zijn modelabel al veertig jaar zijn grote passie, hij blijft er genoegen in scheppen, dat hij als oprichter én eigenaar kan vasthouden aan zijn eigen visie. Stil zitten is er niet bij voor de ondernemer die heeft bewezen dat hij in staat is om telkens weer te reageren op de veranderende modemarkt. Vooruitgang is wat telt, en Reiss overziet elk aspect van zijn zaak. Zo merkt hij de afgelopen jaren dat de klant tegenwoordig veel kritischer is dan vroeger. “Mensen willen iets speciaals, en wij zijn er om ze dat te geven. We bieden betaalbare luxe maar vergeten nooit dat we altijd moeten blijven denken en handelen als een luxelabel.”

In Nederland is Reiss exclusief te koop in de Bijenkorf www.reiss.com

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.