Top menu

Amsterdam Fashion Academy gaat beginnen

De inschrijving voor de nieuwe Amsterdam Fashion Academy is geopend. De eerste cursussen beginnen in februari en maart, gevolgd door twee bachelorprogramma’s in september. Een vaste locatie is er nog niet. Voorlopig worden de lessen op wisselende plekken gegeven, bijvoorbeeld in het Amsterdamse atelier van mode-illustrator Piet Paris, die een van de docenten wordt.

De Amsterdam Fashion Academy, in reclamemateriaal aangeprezen als “The World’s Finest Fashion University”, is een initiatief van Ingrid Mijnheer (40) voor wie opzetten van een school altijd al een “droom” was. “Ik wilde een creatieve insteek en dan kom je al snel uit op mode.” Vast stond voor haar dat de school in Amsterdam moest komen, “een inspirerende playground op gebied van cultuur en creativiteit”.

Bedrijfskundige Mijnheer werkte bij een reclamebureau en begon twee jaar geleden met het opzetten van de Amsterdam Fashion Academy. Ze wil de designgeoriënteerde particuliere opleiding “ontwikkelen in eigen tempo”. Die mogelijkheid heeft ze, want de school wordt niet door de overheid maar door privé-investeerders gefinancierd.

De Engelstalige academie ziet Mijnheer als aanvulling op het huidige aanbod in Nederland. Er zijn bachelorprogramma’s voor ontwerpen en modegeschiedenis, cursussen voor modeprofessionals en ook staat een ‘summerschool’ gepland. De opleiding is op hbo-niveau en duurt drie jaar.

Mode-illustrator Piet Paris geeft in februari een workshop trendforecasten. Paris is ook docent aan de Design Academy Eindhoven.“Waarom hebben we in Nederland een nieuwe modeopleiding nodig”, vroeg hij zich af toen hij van het initiatief hoorde. De website vond hij ook ‘vrij vraag’. Na een gesprek met Mijnheer was hij overtuigd dat hij aan de Amsterdam Fashion Academy op een goede manier vanuit zijn visie mode kon doceren.

De opleiding koopt onderwijsprogramma’s in bij de Kent State University in New York, RMIT University in Melbourne en de University of Brighton. Voor de twee bachelorprogramma’s worden per semester tien studenten per richting toegelaten. “Onze kracht is kleinschaligheid”, zegt Mijnheer die onder meer studenten gaat werven aan de British School in Amsterdam en de International School in Amsterdam, Almere en Hilversum. Het collegegeld bedraagt het eerste jaar 15.600 euro. “Een koopje vergeleken bij een vergelijkbare modeopleiding in Londen”, zegt  Mijnheer.

Vandaag in Het Parool

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.