Top menu

Succesverhaal

Modehuis Chloé viert zijn zestigste verjaardag. Grote ontwerpers, beroemde klanten: het label doet het al jaren goed. Foto: jurk Rachmaninoff 1972 van Karl Lagerfeld.

Jackie Kennedy, Jane Birkin, Kate Moss, het zijn drie generaties vrouwen die de afgelopen zestig jaren Chloé hebben gedragen. Net als de Eiffeltoren behoort Chloé inmiddels tot het Franse erfgoed. Dat is te danken aan een onaflatende stroom van successen: van een serie begerenswaardige tassen, de bestseller parfum Chloé en trendsettende modecollecties. In Parijs is momenteel in het centrum voor moderne kunst Palais de Tokyo de expositie Chloé Attitudes te zien over de geschiedenis van het modellabel.

Dips heeft het merk dat in 1952 wordt opgericht door Gaby Aghion nooit gekend. De van oorsprong Egyptische Aghion (1921) vindt begin jaren vijftig het straatbeeld maar saai en de kleding stijf en begint Chloé. In de jaren zestig verovert ze Parijs met haar zwierige, sensuele jurken in zachte poederkleuren die te koop zijn in de eigen Chloé boutique. De iconen van de sixties onder wie Grace Kelly, Maria Callas en Brigitte Bardot, komen graag in de winkel waar de muren versierd zijn met strips in hippe pop-artstijl.

Blikvangers in de jaren zeventig zijn romantische zijden blouses met bloemenprints. De steenrijke Christina Onassis bestelt in een keer zesendertig exemplaren, alsof het om een bosje rozen gaat. Chloé’s ontwerper is dan de jonge Karl Lagerfeld die vanaf 1963 – met onderbreking – ruim twintig jaar ontwerpt voor Chloé.

Lagerfelds bekendste opvolgers zijn Martine Sitbon en Stella McCartney die nu beide een eigen label runnen. Phoebe Philo, van het nu zo immens populaire Céline, treedt in 2002 aan, en stort zich met succes op accessoires. Ze ontwerpt een serie tassenhits waaronder een van de grootste musthaves aller tijden, de Paddington, een stoere tas met een opvallend gouden hangslot. Recente it-bags zijn de Marcie, met bewerkte klep in verschillende variaties en de gladde en compacte Madeleine.  Ook de met studs versierde Susanna enkellaarsjes zijn niet aan te slepen.

Chloé’s huidige ontwerper is de Britse Clare Waight Keller, voormalig artistiek directeur van jerseylabel Pringle of Scotland. Waight Keller volgt in 2011 Hannah MacGibbon op, niet omdat de verkoopcijfers tegenvallen, integendeel, maar Chloé moet commerciëler, vindt de Zwitserse eigenaar Richemont SA (van o.a. Montblanc, Azzedine Alaïa, Piaget). Bovendien moet het knitwear-deel – goed voor de helft van de omzet – aantrekkelijker worden.

Waight Keller is met haar passie voor breigoed de aangewezen persoon en heeft haar sporen al verdiend bij Ralph Lauren en Calvin Klein en als rechterhand van Tom Ford in zijn Gucci-jaren. Het breiwonder klaart de klus niet alleen, de Nederlander Tom van Lingen staat haar bij als directeur prêt-à-porter. See by Chloé, de tweede en meer betaalbare lijn, doet het ook erg goed en is in Nederland te koop bij de Bijenkorf.

Terwijl Chloé in Parijs met een expositie haar verjaardag viert met veel aandacht voor het Lagerfeld-tijdperk, wordt deze maand een nieuwe advertentiecampagne gelanceerd voor het vijf jaar oude naar roos geurende parfum Chloé. Het frisse Finse topmodel Suvi Kopenen straalt helemaal uit wat Chloé al zestig jaar is: jong, sensueel en onweerstaanbaar.

 http://youtu.be/8oiht0M784k

Vandaag in FD Persoonlijk.

Gerelateerde Artikelen:


, , , , , , , , , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.