Top menu

Fiona Hering wint Grand Seigneur

Verrast, blij en trots was Fiona Hering toen ze hoorde dat ze de Grand Seigneur, de hoogste onderscheiding binnen de modebranche, had gewonnen. De jury roemt haar grote kennis van de (internationale) mode, haar vlotte taalgebruik, scherpe analyses en humor. Hierdoor heeft zij gedurende een kwart eeuw bijgedragen aan het modebewustzijn van de Nederlandse consument.

De prijs werd eerder uitgereikt aan Viktor & Rolf, Marlies Dekkers, Lidewij Edelkoort, G-Star Raw, Jan Jansen en Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin.

Gefeliciteerd Fiona! Ga je ook speechen donderdag? Toen Viktor &Rolf wonnen in 2009, lazen ze om de beurt een zin voor, haha.

Speechen ja. Niet te lang hoor, maar ik moet toch iets zeggen. Er komen allemaal mensen speciaal voor mij. Jij hebt toen het woord gedaan bij Piet hè, en daarna kwam Piet toch ook even aan het woord om een aantal mensen te bedanken….
Nou, ik ga ook aantal mensen bedanken en misschien een paar anekdotes oprakelen.

Hoelang zit je eigenlijk al in het vak?

Volgens mij al iets van 25 jaar, waarvan 21 jaar voor De Telegraaf (zie foto: modepagina’s Telegraaf, 24 januar 1998). Iets van 15 of 16 jaar als modejournalist en tien jaar als columnist. Daarna heb ik vijf jaar voor de zaterdagse kleurenbijlage geschreven, grote verhalen/interviews over van alles en nog wat. Ik heb zelfs de Ralley van Catalunia en de Grand Prix van Maleisië verslagen. En onder andere Paul Verhoeven geïnterviewd, die een boek had geschreven over Jezus van Nazareth. Ik was namelijk na vijftien/zestien jaar even helemaal klaar met mode en vooral de strikte hiërarchie die er in het wereldje heerst.
Daarna volgden twee jaar Glamour en nu dus Vogue sinds 1 december vorig jaar.

Is er een verschil van hoe en wat je aan modenieuws brengt voor de kijkers van RTL Boulevard en voor de lezers van Vogue?

Het grappige is, dat qua onderwerpen alles wat ik leuk vind zowel in Vogue als in Boulevard kan.  Alleen voor Vogue heb ik dan een interview van 1 à 2 uur en wordt dat een artikel van zeg zes pagina’s, terwijl het bij Boulevard in twee a drie minuten voorbij zoeft. Dan tip ik natuurlijk alleen het belangrijkste nieuws aan en ga niet de diepte in, maar dat moet ook helemaal niet voor zo’n programma.

Ik krijg uiteraard ook wel eens onderwerpen van de redactie waar ik zelf niet zo veel of zelfs helemaal niets mee heb. Zeg, de nieuwe kledinglijn van de zoveelste BN’er, maar ik begrijp wel dat het publiek dat leuk vindt en dat ik het niet alleen maar over Valentino, Dior en de rest kan hebben op die plek. Maar die BN’er met die kledinglijn komt dus niet in Vogue, omdat we daar alleen echte grote talenten een plek geven. Mogen ook beginnend zijn hoor.
Het goede van Boulevard is, en waarom het al elf jaar werkt, is dat mode op tv zo ‘heel goed te pruimen’ is, zeg maar. Want een goed modeprogramma op tv is nog nooit echt gelukt.

Over je schrijfstijl – los, lekker, humor, informatief – schreef je altijd al zo, door wie ben geïnspireerd?

Mensen vertellen me vaak dat ik precies zo schrijf als ik praat. Dat zie ik als een compliment. Ik ben niet echt door iemand geïnspireerd, maar als modejournalist kun je niet om Suzy Menkes heen, modejournalist van de International Herald Tribune. Een heel harde werkster, scherp, ontzettend goed op de hoogte. Tijdens de fashion weeks zie je altijd iedereen haar recensies lezen. Ze wordt wel oud en er zijn andere invloedrijke journalisten bij gekomen, zoals Cathy Horyn van The New York Times, maar Suzy is nog steeds beslist niet uit te vlakken. Horyn lees ik trouwens ook graag. En Vanessa Friedman van The Financial Times.

Eind jaren negentig woonde ik in Parijs, en jij bezocht voor de Telegraaf met Piet Paris daar de shows. Jullie deelden een hotelkamer, en soms mocht Piet niet voor 24.00 ‘thuis’ komen, en kwam hij bij mij, wat voerde je dan eigenlijk uit?

Hahahaha, dat mag je helemaal zelf invullen.

Gerelateerde Artikelen:


, , , , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.