Top menu

MMM with H&M: conceptuele mode maar toch leuk ;-)

Goed, de verrassing van de collectie van Maison Martin Margiela voor H&M is er al lang en breed vanaf. Al een maand geleden slingerde H&M het lookbook met alle ontwerpen cyberspace in. Voordeel is dat geïnteresseerden in de populaire designercollecties op tijd kunnen beslissen of ze donderdag 15 november om 9 uur in de rij willen gaan staan. Voor de hardcore MMM-fans is het wachten zeker de moeite waard om een of meerdere designeritems voor een habbekrats aan te schaffen.

Het was groot nieuws toen het Zweedse H&M dit voorjaar bekend maakte dat Maison Martin Margiela, na eerdere samenwerkingen met onder andere Karl Lagerfeld (2004), Viktor & Rolf (2006 ) en Versace (2011), het volgende modehuis zou zijn in de reeks.

H&M’s keus voor het in 1988 door de Belg Martin Margiela opgerichte MMM is best gedurfd. Vergelijk het met het Japanse Comme des Garçons dat drie jaar geleden in de H&M rekken hing. Beide merken maakten vanaf eind jaren tachtig furore met conceptuele mode. Margiela bijvoorbeeld met high fashion van gerecyclede lompen, maar ook een dekbed omgebouwd tot jas en veel overdreven oversized ontwerpen van jeans, trui tot trenchcoat.

Het zal de jongste generatie fanatieke H&M shoppers weinig zeggen.“Eigenlijk voeden we mensen op”, zegt Margareta van den Bosch, verantwoordelijk voor alle samenwerkingen van H&M met ontwerpers. Met haar gewaagde keus zette ze Kerst 2011 Versace weer vol op de modekaart, het Italiaanse bedrijf zag vervolgens zelfs zijn eigen omzet groeien. Ook het Franse MMM zou op het vlak van populariteit best een opleving kunnen gebruiken. Sinds oprichter Martin Margiela in 2009 zijn eigen label verliet, waren de laatste collecties alles behalve spraakmakend, laat staan trendsettend.

MMM’s zonder meer uitgesproken collectie voor H&M – die Margareta van den Bosch omschrijft als “binnenstebuiten en op zijn kop”, tamelijk extreem dus – zal zeker aandacht genereren.

Het zal Maison Martin Margiela’s eigenaar Renzo Rosso, de oprichter van Diesel die ook Viktor & Rolf in zijn merkenportfolio heeft, deugd doen.

Bij elke H&M-collectie hoort het brengen van een eerbetoon aan enkele iconische klassiekers van een modehuis. In het geval van Maison Martin Margiela keert de dekbedjas terug als behaaglijke winterjas (€ 249). En zijn er veel oversized stukken, waaronder een trui (€ 129). Voor mannen is er onder andere de jeans met witte verflaag (€ 79,95) en voor Kerst een wollen smokingcolbert (€ 149). Eyecatchers zijn surrealistische accessoires zoals een tasje van leren handschoenen (€ 39,95) en pumps (€ 199) met transparante hakken waardoor het lijkt alsof ze zweven. Allemaal voor een fractie van de gebruikelijke prijs.

De ‘Maison Martin Margiela with H&M’ collectie is op 15 november vanaf 10.00 uur online verkrijgbaar en vanaf 9.00 uur in Amsterdam (Dam en Kalvertoren), Den Haag (Wagenstraat 15), Maastricht (Mosae Forum 99), Rotterdam (Beursplein 10), Utrecht (Hoog Catharijne). www.hm.com

Eerder geplaatst in FD Persoonlijk

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.