Top menu

De vijf genomineerden voor de Dutch Fashion Awards

Wie mag zich 30 november de winnaar noemen van de Mercedes-Benz Dutch Fashion Award? Is het Marga Weimans met haar monumentale jurken als draagbare kunst, de ingetogen conceptuele mode van Anne de Grijf (foto), de glamourrobes van Mattijs van Bergen (Mattijs) of Elsien Gringhuis met haar minimalisme ontwerpen. Adolescents is het enige deelnemende mannenlabel van Hyun Yeu.

De in Nederland werkende Koreaan is een van de vijf genomineerden die mee doet met Nederlands belangrijkste modeprijs. Vorig jaar sleepte Yeu daar ook al een van de drie prijzen in de wacht: de National Incubator Award. Daar hoorde bij dat hij zijn collectie mocht verkopen in de Bijenkorf. Het is een prijs waar je als ontwerper werkelijk iets aan hebt. Nog zo’n praktische prijs is de International Fashion Incubator Award waarbij de winnaar een half jaar lang de kans krijgt om op kosten van een Milanese showroom zijn of haar collectie mag presenteren aan pers en inkopers.

De jackpot van de jaarlijkse modeprijs is het forse bedrag van € 25.000. Dat is bedoeld om de winnaar de internationale businessstrategie van zijn label verder te laten uitwerken.

“Nu al? Dacht Elsien Gringhuis (1980) toen ze hoorde dat ze genomineerd was voor de modeprijs die plaatst vind in de Grote Kerk in Den Haag. “Ik ben nog maar ruim drie jaar bezig,” zegt Gringhuis die in 2008 afstudeerde aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. Ze showde sindsdien vijf collecties, en won vorig jaar de eerste prijs van de duurzame Green Fashion Competition, inclusief € 25.000. Gringhuis ontwerpprincipe is gebaseerd op duurzaamheid, kenmerkend aan haar ingetogen ontwerpen van ecologische materialen is de ingenieuze stofwerking met als doel, het produceren van zo weinig mogelijk restafval. Patronen bestaan slechts uit één of twee delen, de uitdaging is het maximale uit het minimale te halen. Stel ze wint de Dutch Fashion Award, dan stapt Gringhuis in het vliegtuig en reist naar Japan en Rusland waar ze graag wil verkopen. Een advies wat ze afgelopen zomer vaak hoorde tijdens een verkooptrip door Zweden, Denemarken en Duitsland die geen verkooppunten maar wel een schat aan feedback opleverden. “Winkels vinden het leuk als je zelf een collectie toont, verder is het een kwestie van gunnen.”

De opening van de Dutch Fashion Awards wordt verzorgd door de winnares van vorig jaar Conny Groenewegen wiens breisels inmiddels te koop zijn van Amsterdam,  Milaan tot Tokio.

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.