Top menu

Maak kennis met Joana Blanca

Bianca Herranz van Roeden studeerde in 2010 af aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Ze liep stage bij Rodarte in de VS en na haar afstuderen plakte ze er een extra stage aanvast bij het Franse Cacharel. En nu is er haar vrouwenlabel Joana Blanca.

Exotische naam heb je.

Ik ben half Spaanse, half Nederlandse. Ik ben op mijn vierde met mijn moeder
terug naar Nederland verhuisd. Ik woon en werk nu in Amsterdam.

In 2010 studeerde je af, ik herinner je collectie nog van Lichting 2010, wat ben je na je afstuderen gaan doen?

Ik ben opzoek gegaan naar een stage in Parijs. Ik wilde praktijkervaring opdoen. Naar Parijs wilde ik voor de stad en de mode. Ik heb een half jaar stage gelopen bij Cacharel. Dat was een interessante ervaring, mede omdat ik daar een wisseling van de wacht mee heb gemaakt. Het ontwerpteam vertrok en er werd gezocht naar een nieuwe creative director, ondertussen werd er doorgewerkt met de achterblijvers. Interessant vond ik dat de eigenaar van het merk een duidelijke keuze maakte voor de commercie met collecties die meer op confectie waren gericht dan op creatie. Wat Cacharel natuurlijk ook moest doen, gezien de economie.

Leerzaam.

Het heeft me wel aan het denken gezet. Ik twijfelde of ik voor mezelf moest beginnen of binnen een bedrijf moest gaan werken. Tijdens mijn studie heb ik ook stage gelopen bij Rodarte. Een heel ander bedrijf dan Cacharel. Veel meer gericht op creëren dan verkopen van mode. Interessant bij Rodarte vond ik hun samenwerkingen met warenhuizen, waarmee er toch een balans is tussen creëren en commercie.

En met al die kennis heb je Joana Blanca opgezet, hoe positioneer je dat?

Ik vind het interessant om mode te ontwerpen die verkoopbaar, draagbaar en produceerbaar is. Het zullen voorlopig kleinere collecties zijn. Ik laat me inspireren door het heden en verleden, culturen en mensen.

Heb je verder nog plannen?
Wat ik in de toekomst zou willen is samenwerken aan collecties of projecten met oudklasgenoten/collega’s en vormgevers uit andere disciplines. Leuk en inspirerend, want wat ik tijdens mijn studie minder fijn vond is dat de focus altijd op jezelf ligt, op het ontwikkelen van een eigen visie, al snap ik dat dit natuurlijk ook wel nodig is.

Bekijk Joana Blanca: www.biancaherranzvanroeden.com

Gerelateerde Artikelen:


, ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.