Top menu

De winter van de uil

Zonder iets uiligs tel je deze winter niet mee. Een uilenketting, een uilensweater, een uilenbroche, een uilenmuts met ingebreide uilen, whatever. De uil is de nieuwe rottweiler van Givenchy die vorige winter in zwang was. Leuk ook, zo’n uil, want wie wil er nou niet geassocieerd worden met een o zo wijze vogel die symbool staat voor wijsheid, geduld en de waarheid maar ook voor de nacht en de dood.

De aanvlieger van deze trend zou Burberry Prorsum kunnen zijn die uilentruien breide voor deze winter. Tijdens de shows bekeek actrice Kate Bosworth de show in een uilentrui. Op de uil als hebbeding –  de witte sneeuwuil om precies te zijn – zetten ruim tien jaar geleden kinderen hun zinnen na het lezen van Harry Potter en zijn avonturen. De Potteruilenhype als invloed op de mode was echter verwaarloosbaar, net als onze eigen meneer De Uil uit de Fabeltjeskrant. De Fabeltjeskrant? Ja, ja de Fabeltjeskrant! Serieus lieve mensen, de uil, is als sieraad, samen met salamanders en kikkers (vraag niet waarom juist die beestjes) sinds de jaren vijftig door de opkomst van betaalbare costume jewelery erg in trek bij vooral artistiekerige mensen. Een poosje geleden zag ik de kwieke 72- jarige couturier Frans Molenaar met een grappig uiltje op zijn smokingrevers. Gekocht voor bijna niks in New York, vertelde hij.

De artistieke uil heeft weinig te vrezen, maar de mode-uil mag wel uitkijken. Voor aanstaande zomer staat de kat al klaar. Uil, vlieg op voordat je wordt verslonden.

Gerelateerde Artikelen:


, , , , , , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.